Wikipedia Türkiye'nin Erişim Engeli İçin AİHM'e Gidiyor


Dünyanın en büyük Ansiklopedi içeriğine sahip olan servis Wikipedia, bildiğiniz üzere ülkemizde çeşitli sebeplerden ötürü erişim engeli yemişti. Bu engel üzerinden yaklaşık iki yıllık bir süreç geçerken, kullanıcılar çeşitli yöntemler ile Wikipedia’ya erişim sağlıyorlardı. Bu konuda ise Wiki tarafından mücadele sürdürülmeye devam ediliyor. 2017’nin Nisan ayı dönemi ile beraber Türkiye’de yasaklanan Wikipedia ile alakalı devlet kurumlarının gerçekleştirdiği görüşmelerden sonuç alamayan Wikipedia Vakfı, şimdi ise konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşımaya karar verdi.

Wikipedia Sorunları Sürüyor

Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher ise Türkiye’de mahkemelerin devam ettiğini söylüyor. İstedikleri kararın Türk mahkemeleri tarafından kaldırılması olduğu Maher tarafından belirtilirken, diğer yandan Ankara’ya baskı yapılacak şeklinde kampanyalar organize edeceğini de ifade ediyor. Türkiye’de erişim engeline sebep olan içerikler hakkında açıklama yapan Maher, “Söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan özgür ifade kapsamında olduğuna inanıyoruz” sözlerini belirtiyor. Erişim engeli veren Ankara 1.Sulh Ceza Hakimliği ise şu sözleri söylüyor;

“İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur”