Wikipedia Çin'de de Yasaklandı! - Haberler - indir.com

Wikipedia Çin'de de Yasaklandı!

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 0 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-05-16 16:32:03
Editör : Onur Köse
Kategori : Donanım

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi sistemi olan Wikipedia için bir ülkeden daha yasaklanma kararı alındı. Hatırlayacak olursak Wikipedia için ülkemizde yaklaşık olarak iki sene önce erişim yasağı getirilmişti. Ancak kullanıcılar çeşitli yollar ile bu sitelere erişimi başardılar. Son döneme baktığımız zaman erişim yasağının kalkması ile alakalı bir durum söz konusu gözükmüyor. Bu internet yasağı arasına bir yeni ülke daha girdi. Çin’in daha önce başlatmış olduğu bu yasak kararı şimdi daha da genişletilme kararı alındı. Belli bir bölge için yasaklı olan Wikipedia, şimdi ise Çin’de tamamen yasaklandı.

Wikipedia, Çin’de Tamamen Yasaklandı

Ulaştırma bakanı Wikipedia hakkında son dakika açıklaması yaptı!Ulaştırma bakanı Wikipedia hakkında son dakika açıklaması yaptı!

Çin’de bildiğiniz üzere Google ve Facebook gibi büyük platformlar uzun bir süredir yasaklı olarak bulunuyor. Bu gibi platformların yerine ise Çin’in kendisine ait sosyal medya sitesi ve arama motoru bulunuyor. Ancak Wikipedia tarafında ise 2016 yılından beri ülkede Çince versiyon erişim engelli olarak bulunuyordu. Ancak farklı diller ile kullanıcılar Wikipedia sitesine erişebiliyorlardı. Fakat geçtiğimiz günler ile beraber ülkenin ana internet servis sağlayıcısı olan DNS Injection ve SNI filtreleri ile Wiki’nin tüm alan adlarına olan erişim engellenmiş oldu. Bu durum ile beraber artık Çin üzerinde herhangi bir dille Wikipedia’ya erişmek mümkün olmayacak.

Suudi Arabistan, Rusya ve Venezuela gibi bölgelerde hali hazırda engelli olan Wiki, şimdi ise Çin tarafından erişim engeli yemiş durumda. Facebook ve Google gibi şirketlere kendi rakip ürünlerini sunan Çin, 300 bin makaleye sahip kendi çevrimiçi ansiklopedisini hazırlamaya başlamış durumda. Bakalım çeşitli ülkelerde yasaklar yiyen Wikipedia platformunun önümüzdeki dönemlerdeki gidişatı nasıl gerçekleşecek göreceğiz. Wikipedia’nın uzun zamandır ülkemizde yasağının sürdüğü ve şuan için erişim engelinin açılmasının imkansız olduğunu ifade edelim. Ancak çeşitli yollar ile Wikipedia’ya erişmek hala mümkün durumda.  


Google Wikipedia'ya milyon dolarlık bağış yaptıGoogle Wikipedia'ya milyon dolarlık bağış yaptı
Wikileaks kurucusu Assange gözaltına alındı!Wikileaks kurucusu Assange gözaltına alındı!

PAYLAŞ