Twitter, deepfake ile nasıl başa çıkıyor?


Gerçekte olmayan ve bilgisayar ortamında hem ses hem de görüntü düzenlenerek üretilen içerikler “deepfake” olarak ifade ediliyor. Son zamanlarda oldukça tartışma konusu olan bu teknoloji eleştirilmeye devam ediliyor. Twitter, bir noktadan sonra kitleleri yanlış yönlendiren bu içerikler ile nasıl başa çıkılacağını açıkladı. Twitter, geçtiğimiz ay yapmış olduğu bir açıklamada oldukça hızlı büyüyen deepfake video içerikleri ile başa çıkmak için bazı yollar üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Bugün ise sorunun nasıl çözüleceğine yönelik bir taslak klavuzu yayınladı. Twitter’ın bu hamlesi ile beraber manipüle edilmiş olan içeriklerin platformdan kaldırılması için ciddi adımların atıldığını açık bir şekilde gösteriyor.

Twitter’dan Önemli DeepFake Açıklaması

Twitter insanları yanlış yönlendirecek veya orijinal anlamını değiştirecek şekilde üretilmiş olan ses, fotoğraf ve video gibi içerikleri tanımlayacağını belirtiyor. Şirket bu tür manipülasyonlara daha çok deepfakes veya shallowfakes adı verildiğinin de altını çiziyor. Diğer yandan yapılan açıklamalarda Twitter kullanıcıların bu tarz içerikleri rapor edebileceğini belirtiyor. Bu noktada şu yönergeler şirket tarafından açıklanıyor.

Twitter klavuz ilkelerini henüz net olarak belirlememiş olsa da, #TwitterPolicyFeedback hastegiyle bir anket başlatmış durumda. Konu hakkındaki geri bildirimleri dikkate alan şirket bu geri bildirimleri 27 Kasım Çarşamba’ya kadar kabul edecek.