Telefon ekranları, atmosferi kullanarak kendini yenilecek!


Maddelerin zaman içerisinde kendilerini onarmasını ve kırılan telefonların ekranlarını bir hafta sonra eski hale gelmesini istemeyen yoktur. Şimdilik kendini tamir edebilen bazı materyaller mevcut fakat laboratuvarlarda olsa da çok uzak olduğumuz teknoloji değil.

Telefon ekranları, atmosferi kullanarak kendini yenilecek!

Kendi kendini tamir edebilen malzemeler temel olarak atmosferdeki karbondioksiti kullanıyor. Bu sayede kendilerini tamir edebiliyorlar ve büyüyorlar. Bu şekilde kendini tamir edebilmek ve büyümek içinse bitkileri taklit ediyorlar. Yakın zaman içerisinde bu teknolojinin ticarileşmesi ve bazı malzemelerinde kendini tamir edebilmesi hakkında haberler çıktı.

Bu şekilde kendini yenileyen malzemeler hakkında araştırmalar yapan ve bu malzemeleri geliştiren MIT Üniversitesi'nden Kimya profesörü Michael Strano konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Strano, yeni materyaller için ilk adım bitkileri taklit etmek, bitkiler gibi büyüyen ve kendini yenileyen malzemeleri hayal etmek olduğunu söyledi. Daha sonrasında ise malzemeler kullanılabilir seviyeye getirilmesi gerektiğini belirten Profesör, son adım olarak bu malzemeleri günlük hayatımızda kullanabileceğimiz söyledi. Bu sayede atmosferdeki karbondioksiti kullanarak, hem karbondioksit artışını engellenecek hem de olması gereken seviyeye geri çekilebilecek. Ekibin geliştirdiği malzemeler kendini tamir etmek için atmosferde çok daha fazla bulunan karbondioksit ve güneş ışığı kullanıyor. Bu çalışmalar hakkında Strano ve ekip, ilerleyen zamanlarda detaylı bir makale yayınlayacak. 

Özellikle de günlük hayatımızda kullandığımız telefonların bazen ekranları çatlayabiliyor ve kırılabiliyor. Bu ekranlara tekrardan para vererek yenilemek yerine kendi kendini tamir etmeleri çok güzel olmaz mıydı? Belki de bu teknolojiden uzak değilizdir. Bu şekilde bir malzeme yapısını Strano ve ekibinin açıklayacağı makaleden öğreneceğiz.