Microsoft Exchange Server’a yapılan saldırı ESET tarafından tespit edildi


Önde gelen siber güvenlik şirketi ESET, APT) e-posta sunucularına sızmak için, bir grubun Microsoft Exchange güvenlik açıklarını kullandığını fark ederek Microsoft, Exchange Server güvenlik açıkları için yamaları yayımladı.

Saldırı ne zaman gerçekleştirildi?

Açıklanan bilgilere göre saldırılar bu ayın başında başladı. 2013, 2016 ve 2019 sürümüne sahip Microsoft Exchange Server’ları için önceden kimlik doğrulama uzaktan kod yönetimi (RCE) güvenlik açıklarını kapatmak için yamalar yayımlamasının Exchange sunucularını ele geçirmesine olanak tanıyan bazı açıklar meydana geldi.

ESET’in en son Exchange güvenlik açığı zinciriyle ilgili araştırmasına başkanlık eden Matthieu Faou bu konudaki görüşlerini şöyle ifade etti: “Yamaların yayımlandığı günün ertesinde Exchange sunucularını toplu halde tarayan ve ihlal eden saldırılarda artış gözlemlemeye başladık. Ayrıca bu APT gruplarından biri hariç hepsi casusluk alanına odaklanan gruplar. Bir tanesinin ise bilinen bir kriptopara madenciliği ile ilişkili olduğu gözlendi. Ancak fidye yazılım operatörleri de dahil olmak üzere gittikçe daha fazla sayıda saldırgan, bu güvenlik açıklarına er ya da geç erişim sağlayacaktır. ”

Tüm Exchange sunucularına mümkün olan en kısa sürede yama yüklenmeli

ESET, Microsoft Exchange RCE güvenlik açıklarını kullanan ondan fazla farklı tehdit düzenleyen grubu olduğunu tespit etti. Bu tehdit gruplarından bazıları ise aynı kuruluşu hedef aldı. Matthieu Faou şu tavsiyede bulundu: “Tüm Exchange sunucularına mümkün olan en kısa sürede yama yüklenmelidir. İnternete doğrudan maruz kalmayan sunuculara bile yama yüklenmelidir. İhlal durumunda yöneticiler web kabuklarını kaldırmalı, giriş bilgilerini değiştirmeli ve başka bir kötü amaçlı yazılım olup olmadığını araştırmalıdır. Bu durum, Microsoft Exchange veya SharePoint gibi karmaşık uygulamaların internete açık olmaması gerektiğine dair bir hatırlatmadır.”

Microsoft ve Citrix, hacker'larla mücadele için ekip oluşturdu

Exchange sunucularınızda kötü amaçlı web kabuklarının olup olmadığını kesinlikle kontrol etmeniz de ve kalan tüm sunucuları incelemenizde fayda var.

Tespit edilen tehdit grupları ve davranış kümeleri