Huawei'nin ABD odaklı işlemci planları gün yüzüne çıktı


Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Huawei en son olarak Çin merkezli olan Xiaomi'den darbe yemişti. Yeni istatistikler ile beraber satışlarda Xiaomi tarafından geçilen Huawei, yine Xiaomi şirketi tarafından Google, servislerine erişimi olmadığı gerekçesi ile beraber tiye almıştı. Söz konusu hamle ile eleştiri okları çeken Xiaomi'nin sonraki hamlesi beklenirken, Huawei şirketinden ABD odaklı oldukça iddialı işlemci planları da geldi. 

Huawei ABD odaklı işlemci planları

Geçtiğimiz yıldan bu yana ABD ve Huawei krizinde adeta sular pek de dinmek bilmiyor gibi gözüküyor. Konuyla ilgili olarak karşılıklı gelen adımlar ve yaptırımlar ile beraber Huawei her geçen gün daha da zorlu günler geçirmeye devam ediyor. ABD yönetimi ise yeni kararlar ve kısıtlamalar ile beraber Çin merkezli teknoloji devi Huawei'i zor duruma sokmaya devam etmek istiyor. ABD’nin Huawei için küresel yonga seti tedariklerine erişim engeli getirme planları yaptıklarını dile getiren şirket, bunu talihsiz planlar olarak değerlendiriyor. Söz konusu duruma ekstra yeni bir plan yaptıklarını aktaran Çinli dev şirket Huawei, en önemli olarak değerlendirilen yonga üreticilerine darbe indirmek konusunda kararlı bir şekilde ilerliyor. 

Konuyla ilgili olarak söz konusu kaynaklar ABD karşı odağında gerçekleşen planlar kesinleşirse, önemli yonga üreticileerinden olan Tayvan merkezli TSMC'ye darbe indirebileceklerini aktardı. Bunun yanı sıra sadece TSMC'yi değil aynı zamanda KLA, Lam Research ve Applied Materials gibi işlemciler için ekipman sağlayan ABD şirketlerinin de etkilenmesi söz konusu olabilir. Yine bir Huawei yetkilisi bu şirketin sadece yonga seti için milyar dolarlar harcandığını bu şekilde giderse Huawei şirketinin pazarı domine etmeye yönelik agresif hamleler yapılacağı dile getirildi. Bu durumlar karşısında Çinli dev teknoloji şirketini gelecek yıllarda ne gibi günler göreceği kafaları karıştıran bir durumdur. Her geçen gün Çinli şirket hakkında çok daha zorlu bilgiler gelmeye devam ediyor.