Güney Kore'de çip krizini önlemek için 153 firma çalışma yapmaya başladı


Akıllı telefon pazarındaki çip sıkıntısı ne yazık ki günden güne daha da kötüleşiyor. Çip üretimindeki aksaklık akıllı telefon piyasasından, otomobil pazarına kadar pek çok sektörü olumsuz etkiliyor.

Geçtiğimiz sene Çin’de patlak veren Covid-19 salgınını dünya genelinde pek çok sektörün olumsuz etkilenmesine neden oldu. Bu dönemde şirketler ve fabrikalar geçici olarak üretime ara vermek zorunda kaldı. Bu durum teknoloji pazarını da derinden sarstı. Pek çok akıllı telefon üreticilerinin ve çip fabrikalarının Çin’de yer alması kapanma döneminde üretimin durmasına sonrasında ise yavaşlamasına neden oldu.  Konuyla ilgili olarak şirketler her ne kadar harekete geçse de TSMC senenin başında yaptığı açıklamada bu sıkıntının önümüzdeki senenin sonuna kadar süreceğini dile getirmişti. Çip üreticileri ve hükümetler, bu krizi çözebilmek ve teknoloji piyasasını yeniden canlandırabilmek için milyarlarca dolar ayırmaya başladı.

ABD hükümeti geçtiğimiz haftalarda yonga üretimini desteklemek için harekete geçmiş ve proje başına 10 milyar dolar teşvik açıklamıştı.

Güney Kore’den 450 milyar dolarlık yatırım.

Bugün ise Güney Kore hükümeti, 10 yıllık dönem için 450 milyar dolarlık bir yatırım paketi açıkladı.

Galaxy A serisinde çip sorunu yaşanıyor

153 Güney Kore şirketiyle birlikte ortak alınan bu karar kapsamında, ülkenin yonga üretim yarışında rekabet içerisinde kalmaya devam etmesi hedefleniyor. Bu şirketlerin başında da tahmin edildiği üzere Samsung var. Güney Kore merkezli teknoloji devi önümüzdeki 10 sene içerisinde toplamda 151 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Ancak uzmanlara göre küresel pazardaki çip krizi, önümüzdeki yıl da birçok sektörü etkilemeye devam edecek.