Google, sadece 2020 4. çeyrekte 15,2 milyar dolar kar etti


Arama motoru devi Google’ın çatı şirketi olan Alphabet CEO’su Sundar Pichai tarafından şirketiin 4.çeyrek gelirleri açıklandı. Açıklama ile beraber markanın pandemiye rağmen reklam gelirlerini artırmayı başardığı gözüküyor. Google, eğlence ve seyahat sektörünün kesilen reklam gelirini, e-ticaret şirketleri ile telafi etmişe benziyor. Yatırımcılar ile bir araya gelen Google ve Alphabet CEO’su olan Sundar Pichai, şirketin 2020 4çeyrek mali durumu hakkında verileri rapor halinde paylaştı. Pandemi sebebiyle hem seyahat hem de eğlence sektöründen elde edilen reklam gelirlerinde düşüş yaşayan Google, bu düşüşü çevrimiçi alışveriş reklamları ile dengelemiş gibi gözüküyor.

Alphabet açıklamalarına göre Google ve YouTube’un gelirleri 2020 4.çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 23 artış göstermiş durumda. Bu artış ile 56.9 milyar dolara ulaşan tüm Alphabet gelirinin yüzde 81’ini oluşturuyor. Diğer yandan 2019 son çeyrekte 1.24 milyar dolar, 2019’un tamamında ise 5.6 milyar dolar gelir elde eden Google Cloud, gelirlerini yüzde 46 artırmasına rağmen zarar açıkladı.

Google, 2020 4. Çeyrekte 15.2 milyar dolar kar etti

Google’ın karlı bir çeyreği geride bıraktığını görürken, Wall Street’in oldukça beğendiği bu noktada son çeyrek karı yüzde 43 artış ile 15.2 milyar dolar seviyesine gelirken, Google’ın hisseleri açıklamaları sonrasında yüzde 6 artarak 2036 dolar değere erişti. Alphabet hisselerinin yılbaşından bu yana toplam artışı ise yüzde 9.5 seviyesinde oldu. Google için reklamcılık pazarında herşey yolunda gibi olsa da, yükselen maliyetler ve artan rekabet ile mücadele etmeye devam ediyor.

Bu durum ise Google’ın küresel internet reklamcılığı pazarındaki yerini kaybetmesine sebep oluyor. Diğer yandan Amazon ve Alibaba’da Google’a ciddi bir rekabet oluşturmaya devam ediyor. Bakalım bu gelir seviyeleri ilerleyen çeyrek dilimlerde Google için nasıl gidecek göreceğiz.