Facebook tarihinin en büyük veri sızıntısı ile karşı karşıya


Defalarca saldırıya maruz kalan Facebook, Kongre önünde hesap vermesine rağmen hala açıklara karşı bir önlem alamıyor. Son saldırıda tam olarak 30 milyon kişinin çok önemli olan bilgileri çalındı. 

Facebook tarihinin en büyük veri sızıntısı ile karşı karşıya

Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde siber saldırganların Facebook kullanıcılarının an siteye ve diğer üçüncü taraf sitelerine giriş yaparken kullandığı jetonları çaldığı ve bu sayede kullanıcıların hesaplarına erişebildikleri ortaya çıkmıştı. Facebook ilk etapta 50 milyon daha sonra da 90 milyon kullanıcının erişim jetonlarını iptal etmiş ve yeniden sitelere giriş yapmalarını istemişti. Daha sonrasında soruşturmanın ardında tarihin en büyük Facebook sızıntısı ortaya çıktı. Facebook yaptığı açıklamada jeton hırsızlığı dolayısıyla 30 milyon kullanıcının verilerinin çalındığını belirtti.  Ayrıca 16 milyon kullanıcının ise e-mail adresleri ve telefon numaraları saldırganların eline geçmiş durumda. Daha da kötüsü 14 milyon civarında kullanıcının, inançları, konumları, medeni durumları, arama geçmişi, takip ettiği sayfalar, etiketlendiği fotoğraflar gibi pek çok hassas verinin çalındığı belirtildi.

Kullanıcıların tüm yaşantısını açığa çıkaran hırsızlık ile ilgili şirket, beklediği kadar büyük olmadığını söylüyor. Çalınan verilerin kapsamı açısından tarihinin en büyük sızıntısı ile karşı karşıya kaldı. Facebook kullanıcıların hesaplarında izinsiz erişim olup olmadığı konusunda bir araç geliştirmiş. Burayı ziyaret ettiğinizde saldırıya uğrayıp uğramadığınızı öğrenebilirsiniz. Facebook'un bu verileri çaldırması ile birlikte kullanıcıların güvenini gün geçtikçe daha da kaybediyor. Bu konuda şirket güvenlik önlemleri alması gerekirken her geçen gün yeni bir saldırı ve yeni bir veri skandalı ile karşılaşıyoruz. Özellikle 30 milyon gibi çok büyük bir kitlenin verilerinin çalındığını belirtmeleri ve ardından bunun bekledikleri kadar büyük olmadığını söylemeleri kullanıcıları daha da çok kızdırıyor. Kullanıcılarından özür dilemesi gereken yerde "Bu beklediğimiz kadar büyük bir saldırı değildi" demeleri Facebook'un aktif kullanıcısı sayısını düşürmeye yetebilir. Özellikle bu verilerin kişiler için önemli olması bu platformun kullanıcılarının daha da düşmesine sebep oluyor. Kim ister ki özel verilerinin çalınmasını? Bu yüzden kişiler saldırı konusunda daha tedbirli olan ve daha güvenilir olan sosyal medya platformlarını tercih etmeye başladı.