Facebook için yükselme devri sona erdi!


Facebook şirketi gün geçtikçe büyümeye devam ediyordu. Bu büyüme son zamanlarda hiç dur durak bilmiyordu. Fakat şirket son dönemde yaşadığı güvenlik sorunlarından ve veri sızdırma ve satma olaylarından sonra büyük tepki aldı. Şirket küçülme tehlikesinden oldukça uzakta bulunsa da, ABD, Kanada ve Avrupa'daki büyümesine nokta koydu.

Facebook için yükselme devri sona erdi!

Şirketin Avrupa kısmında kullanıcı sayısında küçük de olsa bir düşüş gözlemleniyor. 2018 yılının üçüncü çeyreğinde finans raporunu açıkladı. Amiral gemisi olan ana sosyal ağının 185 milyonda kaldığını da belirtti. Avrupa'daki günlük aktif kullanıcı sayısıysa 279 milyon kullanıcıdan 278 milyon kullanıcıya indi. Avrupa'daki duruma bakıldığında GDPR adıyla yapılan yeni gizlilik yönetmeliğinin bir sonucu olarak nitelemek mümkün gözüküyor. Yönetmelik mayıs ayı içerisinde devreye girer girmez Facebook şirketine toplamda 1 milyon kullanıcı kaybettirmişti. 

Uluslararası genişleme sayesinde şirket genel olarak büyümeyi sürdürüyor. Günlük aktif sayısı bir yıl içerisinde öncekine kıyasla yüzde 9 artış gösterdi. Aylık aktif kullanıcısı ise yüzde 10 oranında bir artış ile 2.27 milyara çıktı. Aktif kullanıcı sayısındaki artışa ve dijital reklam pazarındaki etkileyici büyüme göz önüne alındığında Facebook'un büyüme hızı çeyrekten çeyreğe düşüyor. En çok gelir elde edilen pazarlar olan Kuzey Amerika ve Avrupa'daki büyümenin durması da şirket için büyük bir tehlike arz ediyor. Kullanıcı kaybı ve yeni kullanıcı nedeni ile kazanılamaması da analistleri endişelendiriyor. Facebook tarafından yapılan bir açıklamaya göre, şirket reklam gelirinin yüzde 33'lük bir artış oranı ile 13.73 milyar dolara ulaştığı belirtti. Wall Street tahminlerinin altında bir reklam geliri duyuran şirketin hisse başına 1.76 dolarlık kar oranı getirdi. Günlük ve aylık kullanıcı sayısı oranındaki büyüme, Wall Street'teki öngörülerin altında bir oranla gerçekleşti.

Yine de Temmuz ayı içerisinde Amerikan borsa tarihi içerisinde en büyük düşüşü yaşayan Facebook'un mevcut durum hakkında finans çevrelerini basına duyurmasının ardından şirketin hisseleri yatay bir seyir izledi.  Facebook ana uygulaması tarafında işler çok iyi gitmese de, şirketin ekosisteminde bulunan WhatsApp, Instagram ve Messenger gibi uygulamalar sayesinde, en az her biri günde 2 milyar kişi tarafından kullanılıyor.