Facebook Covid-19'la ilgili yanlış bilgileri gençlerin yaydığını düşünüyor


İngiltere'de yapılan bir araştırma, korona virüs salgını hakkında yayılan yanlış bilgilerin genellikle gençlerden ve görece küçük sosyal medya platformlarını kullananlardan kaynaklandığını ortaya koydu. Göreli olarak az popüler olan bu platformlar arasında il üç sırayı VK, Weibo ve OK aldı. COVID-19 salgını ile ilgili en önemli mücadele başlıklarından biri de yanlış bilgilerin yayılmasını engellemek. Bu bağlamda özellikle internette ve sosyal medya platformlarında çok sayıda önlem alınırken konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalar bu önlemlerin her zaman yeterli kalmadığını gösteriyor. İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi Suç ve Güvenlik Araştırma Enstitüsü'nde bulunan araştırmacılar, karantina uygulamalarının ilk haftalarında Birleşik Krallık kamuoyunun yanlış bilgilere maruz kalması durumuna ilişkin olarak bir araştırma yaptı. 

Araştırmaya katılım gösterenlerin %51'i yanlış bilgilendirmeleri ya da salgın ile ilgili sahte haberleri geçtiğimiz ay içerisinde gördüklerini, %79'luk kısımsa yanlış haberlerle şimdilerde geçmişe göre daha fazla karşılaştıklarını belirtti. Katılanların %12'si, geçtiğimiz ay içerisinde sahte koronavirüs haberlerini başkaları ile paylaştıklarını dile getirdi. 

Gençler genellikle yanlış bilgi yayıyor

Yapılan araştırmanın sonucunda elde edilen bilgilere göre yanlış bilgileri yayanların %28'i 17 ile 29 yaş arasında, %25'i 30 ile 39 yaş arasında; %15'iyse 40 ile 49 ve 50 ile 59 yaş arasında yer alıyor. 60 ile 69 yaş arasının yanlış bilgi yayma oranı %9'ken 70 yaş üzerinde bu oran %7'ye düşüyor. Sosyal medya platformları söz konusu olduğunda bilerek ya da bilmeyen en az yanlış bilgi yayılan uygulama %14 ile Facebook platformu olurken onu %18 ile Instagram ve %20 ile ise Twitter takip etti. 

En fazla yanlış bilgi yayılan sosyal medya platformlarıysa %44 ile VK, %37 ile Weibo, %36 ile OK, %34 ile LinkedIn, %33 ile TikTok ve %30 ile Tumblr olarak sıralandı. Araştırmaya katılım gösterenlerin yarısından fazlası hükumet tarafından alınan önlemleri doğru bulurken COVID-19 üzerine yanlış bilgilere maruz kalan kitlenin önemli bir kısmı ise bunun tersini düşünüyor. Şöyle ki bu gibi durumlarda yanlış bilgilere maruz kalan kişilerin bilim insanlarına ve uzmanlara olan güvenlerinde de sorun yaşanıyor. 

Cardiff Üniversitesi'nde yapılan araştırma, 12 ülkeyi kapsayan daha geniş bir çalışmanın kısmı. Bu çalışma için 21 Mart ile 5 Nisan tarihleri arasında çevrimiçi bir platform kullanılarak 722 Birleşik Krallık vatandaşına anket soruları yöneltilmiş. Bu sorular arasında medyadaki yanlış bilgilendirmeye yönelik tavırlar ve farkındalık, iç ve dış politika görüşleri, sosyal medya kullanımı ve demografik bilgiler yer alıyormuş. Söz konusu araştırma ile beraber covid sürecinde yaşanan yanlış bilgi konusuna değinildi.