Facebook artırılmış gerçeklik kullanan reklamları kullanıma açacak


Dünyanın en çok kullanılan ve adeta reklam krallığına dönüşen sosyal medya devi Facebook, yakın zamanda sunacağı yenilikler ile beraber artırılmış gerçeklik ögeleri, anketler ve hatta minik oyunları kapsayan yeni reklam sistemini kullanıcıların beğenisine sunacak. Bildiğiniz üzere yılın ilk aylarında Facebook'un başı topladığı kullanıcı verilerini satmak ile dertte kalmıştı. Yeni sistem işe şirket her zamankinden daha fazla gelir elde edecek gibi gözüküyor. Şöyle ki şirket, anketler ve artırılmış gerçeklik içeren reklamlardan dolayı elde ettiği kullanıcı verilerini reklam verenler ile paylaşmayacağının garantisini veriyor. 

Facebook popülerliğini korumak adına her geçen gün çalışmalara devam ediyor ve gelişim göstermeyi ihmal etmiyor. Şöyle ki, Facebook tahmin edeceğiniz üzere son dönemlerin en çok tartışılan şirketleri arasında. Yapılacak olan yenilikler ile beraber şirket, haber akışında yayınlanmasına izin verdiği reklamlara yeni bire boyut kazandırıyor. Şöyle ki Facebook, kullanıcılar üzerinden yapılacak olan anketleri, basit bir mantığa sahip olan oyunları ve artırılmış gerçeklik içerek reklamları kullanıcılara interaktif bir yol ile sunacak. 

Facebook yeni özellikler üzerine çalışıyor

Dünyadan milyonlarca insanın her gün ziyaret etmeyi ihmal etmediği Facebook, tahmin edildiği üzere dünyanın en çok reklam yayınlanan platformlarından biri haline geldi. Bu da şirketin, sosyal medya özelliğinin yanı sıra aynı zamanda reklam şirketi olduğunu da gösteriyor. Şirketin, reklam şirketi olduğunu söylemek hiç de yanlış olmayacak. Çünkü Facebook'un yıllık reklam geliri 55 milyar dolar olduğu belirlendi. 

Zaman zaman Facebook'un skandallar ile anılıyor olmasının sebebi elde ettiği bu gücü kötüye kullanma ihtimali olmasının sebebidir. Şirket kullanıcıların bilgilerini kullanarak kişiye özel reklamları sık sık onların karşısına çıkarıyor ve bu şekilde gelir elde etmeyi deniyor. Şirketin bu şekilde bir sistem üzerinden çalışıyor olması kullanıcıların gizlilik haklarını ihlal ettiğini gösterir. Yaşanan bu durumlar karşısında şirket, ABD’nin Federal Ticaret Komisyonu’yla karşı karşıya geldiği davada 5 milyar dolarlık bir cezaya çarptırıldı. 

Popüler sosyal medya platformu Facebook, yakın zamanda platforma dahil olacak olan yeni reklam sistemine dair eski skandal olayların yaşatılmayacağını belirten bir cümle dile getirmiş. Facebook'da yayınlanacak olan yeni reklamlarda bulunan anketlere oy verirseniz reklam verenler sizin kim olduğunuzu ve kişisel bilgilerinizi öğrenemeyecek, sadece anket oranı hakkında bilgi edinecekler. Bu da kullanıcıların kişisel bilgilerinin öğrenilmesinin önüne geçecek gibi gözüküyor. Platformun yakın zamanda gelecek olan bu yeni reklam sisteminde yer alacak olan artırılmış gerçeklik meselesi de kullanıcıların akıllarını karıştırmaya yetiyor.

Şöyle ki, artırılmış gerçeklik özelliğine sahip olacak olan reklamlarda, örneğin herhangi bir reklam içeriğinde bir ruj reklamında farklı rujları dudağınızda denemenizi sağlayacak olan bu teknoloji doğrultusunda elde edilen görüntüler de şirket tarafından kayıt edilmeyecek. Yapılacak olan yenilikler ile beraber şirket, kullanıcıların kişisel haklarını ve güvenliklerini ihlal etmeyecek bir sistem üzerinden ilerleyecek gibi gözüküyor. Kullanıcıların akıllarında halen soru işareti olsa da şimdilik olumlu olarak karşılandığını söylemekte fayda vardır.