CryptoOracle: Bitcoin Amazon’un İzinde


Bitcoin dudak uçuklatacak çatlaklardan önce destansı bir başarı yakalayan ilk uzun soluklu yıkıcı platform değil. İnsanlara nasıl alışveriş yapılacağını yeniden icat edeceği sözünü veren Amazon, teknoloji sahnesinde ilk büyük dalgayı yüksekte uçan hisse senetleriyle 1997'de yaptı.

"BTC, Amazon'a benziyor"

O yıllarda Mayıs ayında Amazon ilk Initial Public Offering gerçekleştirdiğinde, hisse senedi fiyatları her hisse için 18$'dan ortalama 106$'a uçtu. 2001 Eylül ayında ise çöküşlere uğrayarak hisseleri 5.97$'a kadar düşüşlere uğradı. Amazon'da ticaret yapanlar servet kaybettiler.

Bitcoin Nedir? Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

7 yıl sonra ise Amazon zirvedeyken, şimdi trilyon dolarlık şirketin bir hissesi  1,516$ değerinde geziyor.

Lou Kerner bir röportajında;

Bir süredir kripto ile ilgilenen herkese söylüyorum: 2013’te bir gece yarısı %70 değer kaybı yaşadık. Kimse böyle bir şeyden hoşlanmaz ama an itibariyle bu, kriptoya yatırımın bir parçası.”
“Eğer internet balonuna dönüp bakarsanız-sanıyorum ki kripto dünyasından pek çoğumuz yön tayini için bakıyoruz-, insanlık tarihinin tartışmasız en büyük şirketlerinden biri  Amazon, 2 yıl boyunca %95 değer kaybı ile dibe batmıştı.
Şimdi, ‘Amara kanunu’ diye benim sürekli işaret ettiğim bir şey var. Amara 70’li yıllarda Stanford üniversitesinde profesör idi.  Yarattığı bu terim ya da gerçekliğe göre tüm büyük teknolojik değişikliklerin etkisi –kripto için de bu geçerli- şu şekilde:  Kısa dönemde abartılıyor, uzun dönemde ise küçümseniyor. Ve şimdi bu yüzden bu tür balonlar görüyoruz.” 
şeklinde konuştu.

Lou Kerner'e göre Bitcoin bu güne kadar oluşturulmuş en büyük değer deposu. Market kapasitesinin trilyonlara ulaşıp altının tahtını kapması biraz zaman alabilir.