Amazon Avrupa’da Satış Yapacak. Peki, Türkiye'deki Firmalar İçin Şartlar Neler?


Amazon tarafından yapılacak yeni değişiklikler ile birlikte Amazon Türkiye’de satış yapan tedarikçiler artık Türkiye sınırlarını aşabilecek. Gelen bilgilere göre kısa süre içerisinde pilot uygulama olarak başlatılacak yeni dönemde tedarikçiler Avrupa’da satış yapma şansı elde edecek. Bunun için Türkiye’de hizmet veren tedarikçiler arasından seçimin yapılacağı ifade edilirken firmaların bu değişimde yer alabilmesi adına 18 Ekim’e kadar istenen belgeler ile birlikte başvuru yapması gerekiyor.

Amazon Türkiye'nin teslimat sistemi nasıl işliyor

Kısa sürede tamamlanacak

Şu anda resmi olmayan bilgilere göre pilot döneminin çok uzun olmayacağı ifade edilirken, pilot çalışması tamamlandıktan sonra şartları sağlayan tüm tedarikçilerin bu imkandan yararlanması bekleniyor. Amazon tarafından paylaşılan Doküman Listesi’nde firmaların yapması gereken işlemler ve gerekli belgeler ile ilgili detaylar yer alırken Amazon Türkiye ile çalışmayan tedarikçilerin de kısa süre içerisinde bu aşamaları tamamlaması gerekiyor.

Amazon Avrupa’da satış yapacak Türkiye'deki firmalar için gerekli dokümanlar neler?

Firmaların bu işlemleri yapabilmesi adına ilk olarak Amazon Hesabı Yetkilisi ve %25 den fazla paya sahip işletme sahibi olması gerekiyor.

Amazon, resmen Türkiye'ye giriş yaptı!

Kimlik Doğrulama

İlk aşama olarak kimlik doğrulama işlemlerinin yapılması gerekiyor. Bunun için ise seçenekler şöyle;

 Adres Doğrulama

Adres doğrulama noktasında ise kişilerin aşağıdakilerden bir tanesini temin etmesi yeterli.

Amazon hesabı erişim onayı imzalı mektubu

Firma adına hesabı yönetecek kişilerin sorunsuz bir şekilde resmi işlemleri yapması halinde imza konusundaki prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu konuda özellikle “Amazon hesabını yürütecek kişinin şirket imza yetkililerinden biri olmadığı taktirde” yasal imza yetkilisince yazılmış, bahsi geçen kişinin işletmenin Amazon hesabına erişebileceğine ve yürütebileceğine dair imzalı bir onay belgesi temin edilmesi gerekiyor. Bu aşamada dikkat edilecek detay hesabı kontrol edecek kişinin imza yetkisinin olup olmaması. Eğer imza yetkisi varsa, imzalı mektup bölümü es geçilebilir.

Gerekli şirket evrakları

Bu adımların ardından şirket için gerekli belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Bunlar ise şöyle

 Eğer firma şahıs/gerçek kişi işletmesi olarak görünüyorsa bu tip durumlarda gerekli olan belgeler ise şöyle;

Kollektif Şirket (Koll.Şti.) / Komandit Şirket (Komm.Şti.) / Limited Şirket (Ltd.Şti) / Anonim Şirket (A.Ş.) / Kooperatif (Koop) statüsünde yer alan firmalar için ise;

Kamuya Ait Ticari İşletmeler, Döner Sermayeler / Meslek Odalarınca kurulan işletmeler statüsündeki firmalar için ise

Vakıf İktisadi İşletmeleri için ise;

Dernek İktisadi İşletmesi’nin sisteme girebilmesi adına ise;

Tüm bu işlemlerin yapılmasının ardından son olarak banka hesabının doğrulanması gerekmektedir. Banka hesabının doğrulanması adına ise aşağıda yer alan belgelerden birisinin temini yeterlidir. Bu belgelerde tarih, işletme adı ve IBAN/hesap numarasının yazması zorunludur.