ABD’nin Huawei ile ilgili yeni planı ortaya çıktı


ABD ile Çin arasında yaşanan ticari savaşta yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu yaşanan sorunlarda Çinli şirketler oldukça etkilenirken, bu şirketlerden birisi ise akıllı telefon devi Huawei olmuştu. Şimdi ise söz konusu şirketler arasında yeni bir hamle geldi. Bu noktada ABD yeni Huawei planları ile dikkatleri üzerine çekti. Trump yönetimi yapmış olduğu hamleler ve davranışlar ile Huawei ile arayı düzeltmeyecek gibi duruyor. ABD, Huawei’yi ABD’nin mali sisteminden uzaklaştırmayı hedefliyor. Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi olan Huawei, Hazine Bakanlığı’nın SDN listesine eklenebiliyor. Specially Designated Nationals adlı listeye alınması istenen Huawei, bu noktada dolar cinsinden işlemi engellenebilir.

Huawei ve ABD Savaşında Yeni Gelişme

ABD dış politikasını ve ekonomik çıkarlarını tehdit edenlere yönelik eklemiş olduğu bu listede gerçek ve tüzel kişilerle iş yapılması engelleniyor. Huawei’nin listeye dahil edilmesi ile beraber ABD doları cinsinden iş yapan şirketleri de olumsuz olarak etkileyecek. Ancak bu hamlenin önümüzdeki dönemlerde Huawei ile olan ilişkiler doğrultusunda yeniden gözden geçirilebileceği şirketin yakın kaynaklarından ifade ediliyor. Diğer  yandan Huawei’yi SDN listesine ekleme ile beraber ABD hükümeti için lojistik, diplomatik ve ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirecek.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross tarafından CNBC röportajında ABD’nin her türlü şiddete karşı önlemlerini aldıklarını ancak henüz bir netliğin olmadığını ifade ediyor. Bakalım bu savaş sürecinde ne gibi hamleler daha olacak göreceğiz.