ABD'nin ardından İspanya da Huawei'ye ambargo uyguluyor - Haberler - indir.com

ABD'nin ardından İspanya da Huawei'ye ambargo uyguluyor

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 14 ''   Yayınlanma Zamanı : 2019-11-28 10:55:02
Editör : Görkem Günay
Kategori : Teknoloji

İspanya Savunma Bakanlığı, resmi işlemlerde Çinli firma olan Huawei'nin akıllı cihazlarının kullanılmasını yasakladı. Yapılan açıklamalarda hiçbir sebep belirtilmezken bundan sonra bakanlık personeli, bakanlık sunucularından gelen hiçbir veriyi Huawei cihazlarda görüntüleyemeyecek. 

Çinli teknoloji devi Huawe'i, geçtiğimiz mayıs ayında ABD hükümetince casusluk yapmakla suçlanmıştı. Bu suçlamaların ardında ABD'li şirketlerle ticaret yapmasına yasak getirilmişti. Şirket, bu suçlamaların hepsini reddetmiş olsa da alınan kararda bir değişiklik olmamıştı. Aslında Huawei' için Çin ve ABD arasında yaşanan ticari savaşın kurbanı diyebiliriz. Fakat ABD yönetimi, koyduğu bu yasaklara rağmen Huawei'ye düşünüldüğü kadar zarar veremedi. 

Huawei: ABD ambargosu olmasaydı Samsung’u geçerdikHuawei: ABD ambargosu olmasaydı Samsung’u geçerdik

Çinli şirket şimdi ise yeni bir yasaklama konusuyla gündeme geldi. Bu defa yasaklar Avrupa'nın güneyinden, İspanya'dan geldi. İspanya Savunma Bakanlığı, Huawei'nin hassas verilere erişmesine engel getirdi. Yapılan açıklamalarda, bakanlıkta görev alan personellerin e-posta dahil olmak üzere Huawei cihazlardan erişiminin kaldırılmasnı söyledi. Bu açıklamaya göre İspanya Savunma Bakanlığı personeli, bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen işlemlerin Huawei cihazlardan kontrol edemeyecek. 

Huawei

İspanya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamalarda bu yasakla ilgili herhangi bir neden belirtmedi. Ayrıca ülke halkının ve bakanlık personellerinin kişisel kullanımlarında Huawei markasını tercih etmesinde hiçbir engel bulunmuyor. Bu yasak sadece bakanlıkla ilgili hassas verilerin olabileceği işlemler için geçerli oldu. Yani bakanlık personeli, sadece bakanlıkla ilgili verilere Huawei cihazlar üzerinden erişemeyecek.

İspanya'nın böyle bir karar başvurmasının altındaki neden olarak ABD ile aynı olduğun düşünülüyor. Fakat konuyla ilgili yapılan açıklamalarda Huawei sözcüsü; böyle bir şeyin olmadığını, 30 yıldır 170'ten fazla ülkede iş yaptıklarını ve güvenlik konusunun Huawei için büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Sözcü, Huawei'nin bugüne kadar da herhangi bir siber güvenlik sorunu yaşamadığının altını çizdi.

ABD yönetimi, Huawei'ye karşı ticari bir yasak getirmiş olsa da, Huawei bu yasaklardan çok da etkilenmedi. Hatta Çinli şirket tüm yasaklara rağmen başarısını sürdürdü. Dolayısıyla İspanya Savunma Bakanlığı tarafından alınan kararın, Huawei'yi derinden etkilemesi beklenen bir durum değil. 


Huawei CEO’su: Google uygulamaları olmadan da yaparızHuawei CEO’su: Google uygulamaları olmadan da yaparız

PAYLAŞ