MediaMuv adındaki bir şirketin YouTube üzerinden yaptığı telif çalışmaları ile 23 milyon dolarlık bir dolandırıcılık faaliyetinde bulunduğu öne sürüldü.

YouTube’da telife konu olan eserler için telif ücretleri talep edilerek alınabiliyor. Ancak gündeme gelen son olaya göre MediaMuv adındaki bir şirket, haksız yere talep ettiği teliflerle yüksek bir dolandırıcılık çalışmasına imza attı. Gündeme gelen iddialar ve soruşturma sonuçları, dolandırıcılık olayının boyutunun oldukça yüksek olduğunu gösterdi.

Turkcell ve YouTube’dan iş birliği! Ücretsiz YouTube Premium fırsatı

Sahte belgeler oluşturulmuş

Konu ile ilgili yapılan ilk açıklamalara göre şirket telif taleplerinde bulunduğu şarkılar için sahte belgeler oluşturarak Adrev’e göndermiş. Sahte belgeler üzerinden onay almayı başaran ve ardından YouTube üzerinden doğrudan telif haklarını talep etme yetkisi kazanan MediaMuv, bu aşamanın ardından sıkı bir şekilde çalışmaya başlamış. Jose “Chenel” Medina Teran ve Webster Batista tarafından kurulan şirket 2017 yılından 2022 yılına kadarki süreç içerisinde 50 bini aşkın içeriğe telif talebinde bulunmuş ve telif ücreti almış.

iOS için YouTube indir

Android için YouTube indir

Haksız yere telif taleplerinde bulunulması, pek çok içerik üreticinin dikkatini çekerken durum resmi mercilere iletildi. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru başlatılan soruşturma ile yargılama süreci başlatıldı. Soruşturma kapsamında şirketin 23 milyon dolarlık bir telif gelirine ulaştığı da ortaya çıkarıldı.

Yargılama ve soruşturma süreci devam ederken soruşturmanın süreci YouTube için de oldukça kritik.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir