YouTube, tıbbi videolarda güvenilir kaynaklara ulaşılabilmesi için sağlık kuruluşlarıyla işbirliğine gidiyor. 

Google’ a ait çevrimiçi video paylaşım ve sosyal medya platformu olan YouTube, tıbbi videolarda güvenilir içeriklere hızlı erişim sağlanabilmesi için aramalarda ilk sırada çıkacak sağlık rafı ekleyecek. Belirli bir fiziksel ya da zihinsel sağlık durumu hakkında arama yapıldığında sağlık içeriği rafı karşınıza çıkacak. YouTube, bu konuda oldukça hassas davranıyor. Bu yüzden sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yapacağını açıkladı. 

YouTube sayesinde bundan sonra ilk yardım ve acil durumlarda yapılacak olan müdahalelerde yardımcı olacak güvenilir videolara hızlı erişim sağlanacak. Bu videolar her bireyin öğrenmesi gereken ilk yardım müdahalelerini de kapsıyor. İyi bir eğitim kaynağı da olabilir. Videoların bazıları ise onaylanmış sağlık kuruluşlarının kendi videoları. 

Youtube sağlık rafı video konuları

Sağlık içeriklerinde güvenilir kaynak olmayı hedefleyen YouTube, CPR, Heimlich manevrası, kanama, kalp krizi, inme, nöbet ve opioid aşırı dozu gibi konulara yer veriyor. YouTube sağlık aramalarında her ne kadar şimdilik ingilizce ve ispanyolca içerikler çıksa da yakın zamanda diğer dillerle de desteklenecek.

Youtube’un işbirliği yaptığı bazı kuruluşlar:

  • Council of Medical Specialty Societies (CMSS)
  • The National Academy of Medicine (NAM)
  • Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)
YouTube Sağlık Rafı
YouTube Sağlık Rafı

YouTube’un Sağlık Direktörü ve Küresel Sağlık ve Halk Sağlığı Başkanı Dr. Garth Graham yaptığı açıklamada, “Bugünkü duyuru, özellikle tıp eğitimi olmayanların en çok ihtiyaç duydukları zamanlarda ilk yardım konusunda yetkili kaynaklara erişimini artırmak için ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır” dedi. YouTube, koronavirüsle karşı karşıya kaldığımız dönemlerde çıkan aşı karşıtı propagandalar ve umut vaad eden asılsız kanser tedavileri için de katı kurallar ortaya koydu. Bu süreç içerisinde YouTube 1 milyondan fazla videoyu engelledi.

YouTube’un getirdiği güvenilir sağlık rafı uygulamasıyla, bireylerin bilinçlenmesi, yanıltıcı içeriklerin kaldırılması ve güvenilir içeriklere hızlı ulaşım sağlanması hedeflenmiştir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir