Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynakları hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. 

Birol’un belirttiği üzere Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda çalışmaları karşısında lider ülkeler arasında yer alacak. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), kısa bir süre önce “Yenilenebilir Enerji Kaynakları 2022 – Renewables 2022” raporundan söz etti. Söz konusu bu raporda 2022-2027 yılları arasındaki 5 yıllık süre içerisindeki yenilenebilir enerji dönüşümü hakkında ayrıntılı bir analiz etmiş ve bu süre içerisinde yenilenebilir enerjinin, lider küresel elektrik gücü olacağından söz etmişti. IEA Başkanı Fatih Birol, aynı zamanda Türkiye’nin yenilenebilir enerjisi ile ilgili önemli bilgiler aktardı. Türkiye, yenilenebilir enerji noktasasında sıralamanın ilk 10’unda yer alacak. 

Türkiye üst sıralarda yer alacak

Dünyada yaşanan yenilenebilir enerji büyümesinin Türkiye’de de yaşandığından söz eden Birol, IEA’nın Türkiye hakkındaki öngörülerini aktardı. Buna göre ise Türkiye, yenilenebilir enerji konusunda 5 yıl içerisinde yüzde 64 oranında büyüme sağlayacak. Bu büyüme ile beraber Türkiye, Avrupa’da yenilenebilir enerji konusunda dördüncü büyük pazar konumuna ulaşacak ve dünya genelinde ise onuncu sırada yer alacak. Türkiye’nin yenilenebilir enerji noktasında esas kaynağı ise rüzgar ve güneş enerjisi olacak. Aynı zamanda, Türkiye’deki jeotermal enerji büyümesinin de güçlü olduğu ve bu konuda ise Türkiye’nin Endonezya ile lider olduğunu belirtti. 

IEA’nın paylaştığı rapora göre Türkiye’nin 2027 yılındaki yenilenebilir enerji gücü 90 GW seviyesine kadar ulaşacak. Toplam kapasite artışında ise en büyük kaynak yüzde 49 oranla güneş enerjisi olurken yüzde 24 pay ile rüzgar enerjisi de kullanılacak. Son yıllarda Türkiye’nin yenilenebilir enerji hakkında yaptığı çalışmalar ve yatırımlar artmış gösterdi. Eğer bu çalışmalar devam ettirilirse Türkiye, 2027 itibarıyla Çin, ABD, Hindistan, Almanya, Brezilya, İspanya, Japonya, Avustralya ve Birleşik Krallık’ın ardından yenilenebilir enerji kapasitesine sahip olan ülkeler arasında ise ilk on ismin arasında yer alacak.

Amazon Netflix’i geçmeyi başardı

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir