Yeni nesil Apple CarPlay sistemi bugün öğrenildiği kadarıyla 2024 yılını kaçırmayacak ve sistemi taşıyan ilk araçlar yakında yollara çıkacak. Apple’ın resmi internet sitesinde yaptığı güncelleme ile doğrulanan 2024 yılı çıkışı, şimdilik sadece ABD için veriliyor. Ancak ABD dışında satılacak bazı araçlarda da yeni sürüme yer verilmesi beklentiler arsında yer alıyor.

Apple iOS 17.4’ün betasında bulunduğu kadarıyla resmi duyuruda gösterilenler haricinde özellikler de taşıyacak sürümün yeni uygulamalar ile çok sayıda aracı kapsayacağı detaylı bilgileri verecek. Bunlardan bazıları ise şöyle olacak:

Otomatik ayarları, bu uygulama eşleştirilmiş iPhone cihazları yönetmenizi ve araç ayarlarını yapmanızı sağlıyor. Araç kamerası, uygulamada aracın arka görüş kamerası akışını görüntüleyebilir olacak. Şarj etmesi özelliği, uygulamanın elektrikli araçların pil seviyesini, şarj durumunu ve pilin tamamen şarj olmasına kalan süreyi ve daha fazlasını göstermesi planlanıyor.

Yeni nesil Apple CarPlay sistemi bugün öğrenildiği kadarıyla 2024 yılını kaçırmayacak ve sistemi taşıyan ilk araçlar yakında yollara çıkacak.

Klima özelliğinde ise uygulama CarPlay üzerinden aracın klima kontrollerine erişim sağlanabilir; klima veya ısıtma sisteminin sıcaklığını, fan hızını, ısıtmalı koltuklarını ısıtmalı direksiyon simidini ve daha fazlasını ayarlamanıza olanak tanıyor olacak.

Göstergeleri; uygulamanın aracın kapılarından herhangi birinin açık olup olmadığını gösteriyor. Ayrıca araç uyarı sembollerini de görüntüleyecek. Medya tarafına baktığımızda CarPlay içindeki FM ve AM radyo istasyonu kontrollerinin yanı sıra SiriusXM gibi diğer medya seçeneklerine erişim sağlayabiliyor. 

CarPlay de lastik basıncı, aracın her bir lastiği için hava basıncını gösteriyor. Düşük basınç, yüksek basınç ve patlak lastik uyarıları verecek. Gezinti için aracın ortalama hızı, yakıt verimliliği veya enerji verimliliği, bir yolculukta geçen toplam süre ve toplam mesafe ve daha fazlası dahil olmak üzere sürüşle ilgili çeşitli veriler kullanıma sunacak.

Uzun zamandan beri hayatımızda olan Apple CarPlay sistemi, iPhone’ları otomobillere bağlama konusunda iyi bir deneyim sunuyor ancak çok kısıtlı özelliklere sahipti. Bu durum açıklanan “yeni nesil altyapı” ile tamamen değişmesi planlanıyor. Bu gelişmiş altyapı ilk aşamada Aston Martin ve Porsche tarafından deneyimlenecek.

Aston Martin, yeni DB12 de dahil olmak üzere yeni nesil CarPlay’e sahip ilk araçlarını 2024 yılında piyasaya sürmesi planlanıyor. Porsche firması ise sistemi kullanacağını görseller paylaşarak duyurdu. Fakat spesifik bir araç modeli ya da tarihi henüz paylaşmadı.

Apple, Dikkat Çeken İşbirliklerine İmza Atıyor!

WWDC22’de tanıtılan yeni sistemin araçlar ile derin entegrasyon kuracağı ve böylece çok daha detaylı çalışacağı söyleniyor. Sürüm için Apple kendisi şunları aktarmakta: “CarPlay, insanların araçlarıyla etkileşim kurma şeklinde temel bir değişim yarattığını gözlemledik. Yeni nesil CarPlay de ise aracın donanımıyla derin bir entegrasyon sağlayarak daha da ileri gitmeyi düşünüyoruz. CarPlay araç içinde bulunan birden çok ekranda içerik gösterebilme imkanı sayesinde benzersiz ve tutarlı bir deneyim yaratacağından eminiz. Araçla daha derin entegrasyon kurmak, kullanıcıların radyoyu denetleme veya klima ayarlarını doğrudan CarPlay’den düzenleme gibi işlemler yapabilmelerine olanak tanıyor şeklinde tasardlandı. Üstelik CarPlay, araç verilerini kullanarak hızını, yakıt seviyesini, sıcaklığı ve daha birçok bilgiyi gösterge paneline yansıtıyor.

Yeni nesil Apple CarPlay sistemi bugün öğrenildiği kadarıyla 2024 yılını kaçırmayacak ve sistemi taşıyan ilk araçlar yakında yollara çıkacak.

Kullanıcılar farklı gösterge paneli tasarımları arasında seçim yaparak sürüş deneyimini kişiselleştirebileceğini söyleyebilirim. Araç takımlarına yönelik ek destek ise kullanıcıların hava durumu ve müzik uygulamalarındaki bilgileri aracın kontrol panelinde bir bakışta görme imkanı tanıyacak.” Yeni sistem için daha önce Infiniti, Honda, Acura, Jaguar, Land Rover, Audi, Ford, Lincoln, Mercedes-Benz, Nissan, Volvo ve Porsche gibi firmalar ile işbirliği yaparak çalışacaklarını aktaran Apple şirketi, yeni nesil CarPlay ile kullanıcıları memnun edeceği gözlemleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir