Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Trendyol işbirliğinde başlatılan “Yarının Köyleri” projesi kapsamında, ilk dijital merkez olan Adana Kürkçüler Köyü’nde faaliyete geçti.

Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezinin 14 Aralık tarihinde düzenlenen açılış törenindeki bilgilere göre; ilk fazında Diyarbakır, Adana ve İzmir illerinde üç pilot köy ile başlayan “Yarının Köyleri” projesiyle beş yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması amaçlanıyor. Pilot illerde, yeni e-ticaret girişimcisi oranının, proje tamamlandığı zaman yüzde 60 artacağı düşünülüyor.

Yarının Köyleri kapsamında proje ilk fazının sonuna kadar İzmir Ulamış’ta ve Diyarbakır Bağıvar da da dijital merkezler açılacak. Şubat ayında yaşanan deprem felaketinden sonra projeye Hatay da dahil edilmişti. Dördüncü Yarının Köyü Dijital Merkezi için halen Hatay’da çalışmalar sürdürülüyor.

Yarının Köyleri kırsal alanlarda dijital değer zincirlerinin güçlendirilmesi planlanıyor

Yarının Köyleri projesiyle birlikte teknoloji olanaklarının köylere ulaştırılarak üretimin güçlendirilmesi, istihdamın artırılması, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi amaçlanıyor.

Köylerde kurulacak dijital merkezlerde başta çocuklar olmak üzere gençler, kadınlar ve engelli bireylerin katılacağı kapsamlı çalışmalar ile Anadolu’nun yöresel ürünlerinin markalaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Böylece yerelde yetiştirilen ürünlerin, el emeği ürünlerin ve zanaat eserlerin, köyden doğrudan tüketici ile buluşması için fırsat yaratılacak.

Proje ile ayrıca, tekstil, yöresel tarım ve zanaat ürünleri için e-ticaret becerileri ve olanakları geliştirerek, kırsal alanlarda kapsayıcı büyümenin hızlanması ve dijital değer zincirlerinin güçlendirilmesi planlanıyor.

Yarının Köyleri ile köylerin e-ihracat ve e-ticaret ile dünyaya açılması, akıllı tarım uygulamaları ve akıllı tarım modellemeleri ile teknolojiye dayalı ve sürdürülebilir üretim kültürünün desteklenmesi, çocukların robotik ve kodlama atölyeleri ile dijital dünyaya hazırlanması sağlanıyor.

Projenin yerel ortağı olan Sarıçam Belediyesi’ne ait olan bina, Kürkçüler Dijital Merkezi olarak yeniden tasarlandı. Merkezin son teknoloji donanımın yer aldığı teknoloji atölyesi, iki eğitim salonu, açık ve kapalı alandan oluşan ortak çalışma noktaları, dijital tarım demonstrasyon alanı ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Ayrıca merkezde donanımlı bilgisayarlar, fotoğraf çekim alanı ve 3D yazıcı mevcut.

Yerel ürünler, köydeki üreticiden direk tüketici ile buluşacak

Adana Kürkçüler’de yetiştirilen pamuk, biber, narenciye ve geleneksel dokuma ürünleri, merkezde yenilikçi ürünlere dönüştürülecek. Aladağ dokumasından ve Çukurova’nın pamuğundan üretilen el emeği ürünler ülkenin dört bir yanı ile buluşturulacak. Meşhur Karaisalı biberi de, reçel, ezme, dip sos salça ve baharat olarak yeni pazarlara yüksek katma değer ile ulaşacak. Narenciye ile kozmetik ve ev temizlik ürünleri üretilirken narenciye kabuklarından ise aromaterapi ve oda kokusu ürünleri üretilecek. Böylece bölgenin yerel ürünlerinin, köydeki üreticiden direk tüketici ile buluşmasına fırsat sunulacak

Yarının Köyleri projesinin ilk dijital merkezi Adana’da faaliyete geçti

Dijital uçurumun kapatılması sürdürülebilirlik açısından vizyonumuzun önemli bir parçası

Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezinin açılış töreninde konuşmasını gerçekleştiren Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Trendyol’un vizyonunda ve kuruluş felsefesinde ekosistemimiz ve ülkemiz için pozitif etki yaratan en büyük şirket olmak var. Bu vizyon bize sürdürülebilirlik açısından önemli sorumluluklar veriyor” dedi.

3 yıl önce sektörün ilk etki araştırmasını yapmaya başladıklarını söyleyen Poyraz, “ Sürdürülebilirlik kapsamında sektörümüzün en kapsamlı yol haritası olan Trendyol Sürdürülebilir Etki Planı”nı geçtiğimiz yıl açıkladık” ifadelerini kullandı.

Trendyol’un bir teknoloji şirketi olduğunu vurgulayan Poyraz, açıklamasında: “Hayatın her alanında dijital uçurumun kapatılması sürdürülebilirlik vizyonumuzun bir parçası. Yarının Köyleri projemiz yerel kalkınmaya destek olma amacımızdan doğdu. Bugün Adana Kürkçüler’de Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlamak için adım attığımız projenin ilk dijital merkezini açtık.” ifadelerini kullandı.

“Yöresel ürün ekosistemine destek sağlayacak”

Adana Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ da, Yarının Köyleri Kürkçüler Dijital Merkezi’ne ev sahipliği yapmaktan ve bu merkezin Adana ilinin dört bir yanındaki kırsal kesimin yanında depremden zarar gören komşu Hatay ve Osmaniye’deki kooperatiflere de hizmet verecek olmasından büyük mutluluk ve gurur duyduğunu söyledi. Uludağ, Dijital merkezin gurur duyduğumuz yerel ürünlerimize hak ettikleri küresel itibarı kazandırmak için bize fırsat sunduğunu söyledi.

“Kadınların üretimde daha etkin rol almalarına yardımcı olacak”

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, yaptığı konuşmada, kalkınma sürecinde dijital araçların güçlü bir destek olduğunu belirtti. Vinton, “Bu merkez, çeşitli yerel ürünleri küresel pazarlara açarak, toplumun her kesimine dijital beceri eğitimi sunarak, fırsat eşitliği sağlama, yerel gelirleri destekleme ve şehir ile köy arasındaki yaşam kalitesi uçurumunu kapatma konusunda katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir