
Yapay zekâ botları artık hayatımızın her alanında yer alıyor. Dünyadaki devasa veri yığınlarını saniyeler içinde işlemeye yardımcı oluyorlar. İnsanlar bu botları yalnızca akademik işlerde değil, duygusal meselelerini çözmede bile bu botlardan faydalanıyor. İnsan zekâsını taklit ederek doğala yakın çözümler sunan bu botlar gün geçtikçe artıyor. Ancak aralarında bu üç bot oldukça popüler: ChatGPT, Gemini, Copilot.
Dijital trendler konusunda makaleler yazan Judy Sanhz bu olaya el atarak ayrıntılı bir karşılaştırma yaptı. Bu karşılaştırmaya göre popüler yapay zekâ botlarına aynı sorular sorularak beş aşamadan geçmeleri sağlandı. Bu aşamalar doğruluk, derinlik, takip etme kalitesi, hatalar ve kullanılabilirlik şeklinde sıralanıyor. En iyi sonuçları vermeleri açısından da bu botların yükseltilmiş versiyonları kullanıldı. İşte sonuçlar…

Birinci Aşama: Doğruluk ve Gerçek Zamanlı Bilgi
Bu aşamayı test etmek amacıyla üç bota da güncel bir soru yöneltildi: “Son NBA eşleşmelerini kim kazandı?” Her ne kadar basit bir soru gibi gözükse de yapay zekâ botlarının verdikleri cevaplar birbirinden oldukça farklıydı.
Gemini Advanced, takımların finaldeki skorlarını gösteren bir tablo oluşturarak detaylı bilgi sunmaktan kaçındı. Bunun yanında 10 Mayıs’ta gerçekleştiren müsabakaların da skor tablosunu vererek güncel bilgi çizgisinden uzaklaştı.
Öte yandan ChatGPT Plus, Google’ın oluşturduğu yapay zekâ botuna göre daha detaylı cevaplar verdi. Minnesota Timberwolves’un Warriors karşısında 3-1’lik bir galibiyet aldığını ve toplamda 61 sayı kaydedildiğini belirten bot, aynı zamanda bu bilgilerin kaynaklarını da sundu. ChatGPT’nin son güncellemesiyle gelen metin vurgulama özelliğini beğendiğini belirten Sahnz, tek şikayetinin cevabı detaylara boğmak olduğunu belirtti.
Microsoft tarafından geliştirilen Copilot Pro, kısa ve öz bir yanıt sunarak bu aşamayı başarıyla tamamladı. Devamında ise ek bilgi isteyip istemediğini kullanıcının tercihine bıraktı.
İkinci Aşama: Derinlik
Bu aşama için anlık bilgiden daha fazlası gerekiyordu. “Nasıl güçlü bir şifre oluşturabilirim?” sorusu yapay zekâ botlarına sırasıyla soruldu. Bu sefer ChatGPT detaylı cevaplar vermekten kaçınırken, Gemini Advanced ise kaynaklarıyla birlikte ayrıntılı ipuçları sağladı. Kaynak bilgisi özelliğini bu kez kullanmayan ChatGPT, konuşmanın faydalı olup olmadığını sorarak daha detaylı cevap verebileceğini temin etti.
Copilot Pro da benzer şekilde, aldığı kaynakların bağlantılarını belirtmeden daha az bilgi sağladı. Bunun yanında önemli sorular sorarak sonucu derinleştirdi. Sorduğu sorular sırayla şu şekilde: Güvenlik için güçlü bir şifre neden önemlidir? Güçlü bir şifreye örnek verebilir misin? Bir şifre yöneticisi bilgilerimi nasıl güvende tutar? Copilot her sorunun yanına emojiler koyarak da metni okunması keyifli hale getirdi.

Üçüncü Aşama: Takip Edebilme
Bu aşamada ise botların verdikleri yanıtlardan sonra sohbet halinde ilerleyerek konuyla ilgili başka bir soru daha yöneltildi. bu şekilde konudan kopmadan ilerleyip ilerlemedikleri test edildi. Sorulan soru ise şuydu: “Şifrelerde kişisel bilgi kullanmak neden kötüdür açıklar mısın?”
Üç yapay zekâ botu da kaynak bilgisi eklemeden soruyu yanıtladı. ChatGPT ve Copilot Pro güvenlik ipuçları vererek konuyu özetlerken, Gemini bu konuda yetersiz kalarak şifrelerde kişisel bilgi kullanmanın kötü sonuçlarını sıraladı. ChatGPT ve Copilot Pro, bu aşamayı başarıyla geçerek Gemini Advanced’e fark attı.
Dördüncü Aşama: Hatalar
Yapay zekâ botlarının insanı taklit etme yeteneği ne kadar gelişmiş olsa da, hata yapmaları kaçınılmaz bir gerçek. İnternette dolaşan yığınla veriyi ayıklamak, doğruluğunu kontrol etmek ve kullanıcıya sunmak aslında karmaşık bir süreçtir.Bu nedenle, yaşamımızda önemli bir rol oynayan bu botlar, minimal düzeyde de olsa yanlışlıklar yapabiliyor. Verdiği cevapların doğruluğunu değerlendirmek amacıyla gerçeğe dayalı birkaç prompt ile test gerçekleştirildi. Başlangıç için oldukça basit ve kısa bir soru tercih edildi:
“Microsoft ne zaman kuruldu?”
Gemini Advanced: Microsoft 1975 yılında kuruldu.
ChatGPT: Microsoft 4 Nisan 1975’te Bill Gates ve Paul Allen tarafından kuruldu
Copilot Pro: Microsoft 4 Nisan 1975’te Bill Gates ve Paul Allen tarafından Albuquerque, New Mexico, ABD’de kuruldu. Küçük bir yazılım şirketi olarak başladı, ancak hızla büyüyerek dünyanın en büyük ve en etkili teknoloji şirketlerinden biri haline geldi. Tam bir başarı hikayesi, değil mi?
Bu uzun yanıtın ardından Copilot Pro, alakalı üç soru yönelterek kullanıcıyı dengeli bir şekilde sonuca ulaştırdı. Üç yanıtın da başarılı olduğunu düşünen Sanhz, başka bir soru yönelterek devam etti: “Mevcut en iyi yapay zekâ asistanı hangisidir?”
Gemini daha az bilinen botların da olduğu “Kayda Değer Yapay Zekâ Botları” şeklinde bir liste ekleyerek her asistanın hangi alanlarda başarılı olduğuna dair kısa bir metin yazdı. Hangi durumlarda ChatGPT, Gemini veya Copilot’un daha uygun olabileceğine dair yaptığı karşılaştırma, kullanıcılar için oldukça faydalı bir rehber niteliğindeydi.
ChatGPT, en iyi tek bir asistan olmadığını, seçimin kullanıcının ihtiyacına göre değiştiğini belirten kısa bir yanıt verdi. Aynı şekilde Copilot Pro da, her birinin belirli avantajlara sahip olduğunu vurgulayarak, kullanıcılara çeşitli alternatifler sunulduğunu ifade etti.
Beşinci Aşama: Kullanılabilirlik ve Arayüz
Yapay zekâ botlarından alınan cevaplar her zaman yeterli düzeyde olmayabilir. Geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden bu botların anlaşılır olması için arayüzlerinin de kullanıcı dostu olması şarttır. Yanıtlarla birlikte bu botların ne kadar kullanışlı olduğunu anlamak için arayüzleri sırasıyla test edildi ve uzun bir süre deneyimlendi.
Copilot Pro kafa karıştırıcı yanıtlardan uzak ve net bir şekilde yanıtlarla öne çıkıyor. Microsoft Edge ve Windows 11’e uyumluluk sağlayan bu botu çalıştırmak için daha az tıklama gerekiyor. Bir sonraki soruyu tahmin ederek kullanıcıyı soru sorma zahmetinden kurtarması da sunduğu ayrıcalıklardan birisi.
Ancak Copilot Pro, alışveriş konusunda Gemini kadar gelişmiş değil. İstenen alışveriş bağlantılarını iki kez sorduktan sonra yanıtlayan Copilot Pro, bununla birlikte yanlış bağlantılar vererek kullanıcıyı alakasız sitelere yönlendiriyor. Anasayfası ise diğer arayüzlere göre daha karmaşık yapıda; ikonlar ve önerilerin bir arada sunulması basit bir çizgiden uzaklaşmış.
Google’ın altyapısına sahip Gemini’nın yan paneli, Gmail, Drive ve Dokümanlar gibi servislerde başarılı bir şekilde işlev görüyor. Arayüzde kullanılan görseller ve renkler uyum içerisinde olduğu için göz yormuyor. Giriş ekranında sizi adınızla karşılaması, samimi bir hava katıyor.
Alışveriş bağlantılarını doğru yönlendirmesinin yanı sıra, Gemini diğer yapay zekâ botlarından daha detaylı cevaplar vermesiyle öne çıkıyor. Derinlik açısından uygun bir bot olmakla birlikte kullanıcı isteğine göre de daha basit bir yapıda yanıtlar sunabiliyor.
ChatGPT daha minimal bir görünüme sahip olsa da bu durumu iyi bir şekilde yönetiyor. Temiz bir sayfa içeriğine sahip olan ChatGPT, kullanım kolaylığı adına giriş kutusunu sağ üstte tutmayı tercih etmiş. Fakat alışveriş bağlantılarında Gemini’ya göre biraz daha yetersiz kalıyor. Bazı yanıtların bağlantı içermemesiyle birlikte bazı bağlantıların tıklanamaması kullanım açısından uygunluk sağlamıyor.
Sonuç
Bütün bu değerlendirmeler göz önüne alındığında, ortaya çıkan sonuç yapay zekâ botlarının verdiği cevapla aynı: En iyi yapay zekâ botu olmamakla birlikte hepsinin güçlü ve farklı yönleri mevcut.
- ChatGPT doğal ve tutarlı yanıtlar vermede başarılıyken bağlantıda yaşadığı sorunları çözmesi gerekiyor.
- Gemini, detaylı yanıtlar sunmasının yanı sıra, Google’a entegre arayüzü sayesinde kullanım kolaylığı sağlıyor.
- Copilot Pro ise, yanıt uzunluğu ve öneri şeklinde sorduğu sorularla öne çıkıyor. Fakat karmaşık arayüzü ve yanlış bağlantılar önererek güvensizlik oluşturması, çözmesi gereken sorunlar arasında.
Özetle, bazen netlik, bazense kullanılabilirlik… Hangisini seçeceğiniz, neyin sizin için öncelik olduğuna bağlı.