Yandex bundan 2.5 yıl önce Türkiye ofisini kapatmıştı, şimdilerde ise ofis yeniden hizmete devam etme kararı aldı. Peki bunun sebebi ne?

Yandex'ten, Türkiye'den Erişilemeyen Videolara Özel Arama Servisi

Yandex’in Türkiye’deki ofisi 2.5 yıl önce kapanmıştı, şimdilerde ise tekrardan açıldı. Aynı konumunda kimselere belli etmeden yeniden açılan ofis çalışmalara devam ediyor. 

Türkiye’de lojistik ve harita hizmeti sunan şirket olan Yandex’in İstanbul’da bulunan ofisi şirkete ait dokuzuncu ofis. Bilindiği üzere Yandex’in merkezi Rusya bunun yanında şirketin dünya üzerinde çeşitli ülkelerde ofisleri bulunuyor. Bu ülkeler Hollanda, Çin, ABD, Belarus, Kazakistan, İsrail, Çekya ve İsviçre. 

Peki merak konusu olan Türkiye ofisinin geri açılması sebebi ne?

Yandex Türkiye ofisini geri açtı
Yandex Türkiye ofisi

Rus basınına göre Türkiye ofisinin yeniden açılmasının altında yatan sebep, Rusya’nın içinde bulunduğu savaş durumu. Savaşa karşı tepki gösteren ve savaştan kaçan kaçan çalışanların buraya gelmesi ofisin yeniden açılma gereğini doğurdu. Mobile Research Group’un Baş Analisti Eldar Murtazin’e göre şirketin oluşan olumsuz durumlar karşısında zorunluluk halinde Türkiye’ye döndüğü net bir biçimde görünüyor. Ukrayna ile savaş halinde bulunan ülkede yaşamını sürdüren ve uzaktan çalışma gibi bir imkana sahip olan bilişim uzmanları Türkiye’yi tercih ediyor. Çünkü savaş halinde olan ülkede askere alınma gibi bir durumla karşı karşıyalar. 

Yandex 2011 yılında Türkiye pazarına giriş yapmıştı ancak yıl 2020’ye geldiğinde şirket Türkiye’de gerçekleşen operasyonların merkezini Rusya’ya taşıdı. Bu sebeple de İstanbul’da bulunan ofisi kapatma kararı aldı. Kapatma kararından önceki verilere bakıldığında Türkiye arama motoru pazarında %12.8’lik orana sahip şirketin 2021 cirosu 4.9 milyar dolardı. Yandex’in kuruluşundan itibaren Türkiye’deki faaliyetlerine bakılacak olursa Yandex, sadece bir arama motoru değil e-ticaret, mobil uygulama, navigasyon ve reklamcılık alanlarında da aktif olan bir şirkettir.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik mezunu, Endüstri Mühendisliği öğrencisi, İmza'da Dijital Çırak.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir