Bugün yayınlanan yeni bir rapor, Yandex’in iOS kullanıcılarından toplanan verileri Rusya’ya gönderdiğini iddia ediyor. Yandex iddiaları yalanlamamakla birlikte herhangi bir açıklama da yapmadı!

Yeni bir rapor, Yandex’in, şirketin uygulamalarını kullansanız da kullanmasanız da Rusya’daki milyonlarca iOS uygulaması kullanıcısından toplanan verileri gönderdiğini gösteriyor. Mevcut yasalar, şirketlerin kullanıcı verilerini Rus makamlarına vermelerini gerektirebilir.

Yandex Hesabı Silme İşlemleri Nasıl Yapılır?

iOS kullanıcı verileri, Yandex tarafından oluşturulan geliştirici araçlarıyla çeşitli üçüncü taraf uygulamalardan alınabilir. Financial Times, bir güvenlik müfettişinin Rusya’ya veri gönderen ve iddiaları bağımsız olarak doğrulayan kodu keşfettiğini söylüyor.

“Rusya’nın en büyük internet şirketi, mobil cihazlarda bulunan uygulamalara, milyonlarca kullanıcı hakkındaki bilgilerin kendi ülkesinde bulunan sunuculara gönderilmesini sağlayan kodlar yerleştirdi. Araştırmacı Zach Edwards, Yandex’in koduyla ilgili keşfi ilk olarak kâr amacı gütmeyen Me2B Alliance’in uygulama denetim kampanyasının bir parçasıyken yaptı. Dört bağımsız uzman, çalışmalarını doğrulamak için Financial Times ile testler yaptı.”

Yandex kullanıcı verilerini Rusya’ya mı sızdırıyor?

Apple’ın eski küresel baş güvenlik yazılımı mühendisi Cher Scarlett, Rus sunucularından kullanıcı verileri toplandığında, geçerli yasalar uyarınca Yandex’in bu verileri hükümetlere göndermesi gerekebileceğini söyledi. Diğer uzmanlar, Yandex’in topladığı meta veri türünün kullanıcıları tanımlamak için kullanılabileceğini söylüyor.

Bu veri aktarımının güvenlik ve gizlilikle ilgili sonuçları önemli olabilir. Yandex’in AppMetrica aracılığıyla gönderdiği veriler; oyunları, mesajlaşma uygulamalarını, konum araçlarını ve insanların internette iz bırakmadan gezinmelerini sağlamak için oluşturulmuş VPN bilgilerini içerir. Yedi VPN, özellikle Ukraynalı kullanıcılar için yapılmıştır. Appfigures’a göre AppMetrica SDK’sı içeren uygulamaların kullanıcılar tarafından toplam yüklemeleri yüz milyonu aşkın sayıda.

Küresel bir sorun haline gelebilecek bu durum, kısa sürede çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Peki siz Yandex’in veri sızdırma iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir