Rusya’nın en büyük teknoloji şirketlerinin başında gelen Yandex, çalışmalarını Hollanda üzerinden yöneteceğini açıkladı. 

Yandex ve Vk gibi daha pek çok Rus menşeli şirket, Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa Birliği ve AB yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Uluslararası anlamda pek çok kullanıcı tarafından tercih edilmek istediğini belirten Yandex, Rusya’da yürüttüğü çalışmalarını Hollanda üzerinden gerçekleştireceğini belirtti. 

Yandex, Hollanda’ya taşınıyor

yandex icin alinan karar tartisma yaratti

Arama motoru olarak çalışmalarına başlayan Yandex, reklamcılık önde olmak üzere harita, e-ticaret, bulut yedekleme ve otonom araç yazılımı gibi çalışmalarıyla alanını genişletti. Rusya’nın lider şirketlerinden biri olarak nitelendirilen Yandex, çalışmalarının büyük bir kısmını ülke dışına taşımak için çalışmalara başladığını duyurdu. On yılı aşkın zamandır Yandex NV holdingi kendi bünyesinde barındıran Hollanda, yeni süreçte artık şirketin genel merkezi olacak. Konu ile ilgili açıklama yapan Yandex yöneticileri,

Mevcut jeopolitik ortam ışında, Yandex ailesinin mülkiyetini ve yönetimini yeniden yapılandırmak için stratejik bir süreç başlattık” dedi.

Konu hakkında analiz çalışmaları yapan ekip, Yandex NV’nin Rusya dışında sürücüsüz teknoloji, bulut, edtech ve veri etiketleme çalışmalarıyla ilgilenirken, Yandex markasının çekileceğini düşünüyor. Rus devletine ait olan haber ajansı TASS, duyuruyu Yandex’in Rusya’dan çekildiği şeklinde yaptı. Yandex NV yönetim kurulunun bu konudaki planı, Yandex’in bazı işlerini devretmesinin, şirketin Rusya’nın dışında çalışmalarını gerçekleştirebilmesi ve büyümesi için tek şans olduğunu kabul ediyor. Rus hükümetinden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Ancak yakın zamanda konu hakkında yeni bilgilerin elde edilmesi bekleniyor.  Yandex tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

Rusya’dan bağımsız olarak belirli hizmetlerin (otonom sürüş teknolojileri, bulut bilgi işlem, veri etiketleme ve edtech dahil) uluslararası bölümlerinin geliştirilmesi için çalışma yürüteceğiz. Belirli yönetişim unsurlarının devredilmesi de dahil olmak üzere, Yandex NV’nin Yandex Grubundaki diğer tüm işletmelerin (arama ve reklamcılık, mobilite, e-ticaret, yemek teslimatı, teslimat, eğlence hizmetleri ve Rusya ve uluslararası pazarlardaki diğerleri dahil) mülkiyetini ve kontrolünü elden çıkarmayı planlıyoruz. Şirketin denizaşırı operasyonlarının bir kısmını Yandex NV’ye bırakılacak, geri kalanı ise Rusya’daki Yandex yönetimine geçecek.”

Google kod yazabilen yapay zeka geliştiriyor

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir