Rus Devi Yandex, SEO kodunu resmen Google’dan kopyaladı!

Yandex, kullanıcı kitlesine akıllı ürün ve hizmet sunan bir teknoloji devidir. Yandex’in küresel amacı, kullanıcısına çevrim içi ve çevrim dışı dünyada daha rahat hareket etmeleri için yardımcı olmaktır. 1997 yılından bu yana faaliyetlerde bulunan Yandex, kullanıcı kitlesine ilk günden bu yana en üst seviyede arama ve bilgi hizmetleri sağlamakta, ulaşım, navigasyon ve mobilde dünya genelinde faaliyet göstermektedir. Dünya genelinde 30 ofisi bulunan Yandex, 2011 yılından bu yana NASDAQ’ta işlem görmektedir. Siyasi bir motivasyonu olan eski bir Yandex çalışanından alınan duyumlara göre; Rus web portalının birçok ürünü için geniş kapsamlı bir kaynak kodu havuzunu sızdırmış. Bu çalışan toplamda 47,8 GB boyutunda dosya sızdırmış ve bu dosyanın içinde anti spam kuralları dışında Yandex’in kaynak kodu bulunmaktadır.

Yandex
Yandex

Yandex, resmen Google’dan kopya çekti

2023 Ocak başlarında, eski bir Yandex çalışanının, SEO web portalının birçok ürünü için geniş kapsamlı bir kaynak kodu deposunu sızdırdığı ve potansiyel olarak karanlık sanata ışık tuttuğu iddia edilmektedir. Sızdırılan web tabanı için bir dizi iç görü sunulsa da birçok web sitesinin Yandex’e göre Google’da iyi sıralanmak isteyeceğini belirtmekte fayda bulunmaktadır. Her iki şirket içinde yıllar içinde ortak web mühendisleri bulunmaktadır. Yandex, Google’ın birçok açık kaynağını kullanıyor ve sızan kod tabanında Google verilerine yapılan atıflar görünüyor. Bununla birlikte derinlemesine incelenen Yandex sızıntısının modern bir arama motoru anatomisine ilişkin genel bir fikir verileceğini ancak Rus Arama Haberleri doğrultusunda, Yandex’in sızdırılan sıralama arama faktörlerinin birçoğunun kullanılmadığını veya resmi olarak amortismana tabi tutulduğunu savunuyor.

Haberde belirtilen ifadelere göre, toplamda 47,8 GB büyüklüğünde bir sızdırma mümkün. Dosyaların içerisinde ise antispam dışında Yandex’in tüm kaynak kodları bulunmaktadır. Ham kaynak kodları herkesin ilgisini çekecek bir şey olmasa bile, sızıntının bir parçası olarak 17, 854 arama sıralaması faktörünün ortaya çıkarıldığını bildiren raporu işi ilginç hale getirmektedir. Sızdırılan kod tabanı bir dize fikir sunsa bile birçok web sitesinin Google Yandex’e göre çok daha iyi bir sıralamaya sahip olmasını sağlayacak olmasıdır. Aslında her iki şirketin de yıllardır ortak web mühendisleri ile çalıştıkları bir gerçek. Yandex, Google’ın birçok kaynak teknolojisini kullanıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir