Microsoft, piyasaya sürülmeden önce genellikle Windows 11’den oyun için en iyi işletim sistemi olarak bahsetti. Oyun testlerine göre Windows 11, Windows 10 ile neredeyse aynı performansı sunuyor ancak bazı oyunlarda küçük çakışmalara yol açıyor. Bazı Windows 11 güncellemeleri oyun performansını olumsuz etkileyebiliyor.

Windows kullanıcılarının yüzde 42’si Windows 11 kısıtlamalarına takıldı

Yazılım geliştirici, oyunların ve işletim sistemlerinin performansını artırmak için bazı ipuçları verdi. Şirket, bilgisayar tabanının performansını artırmak için iki ana yol öneriyor. Birincisi, güvenlik merkezi olarak da bilinen hiper yönetici tarafından zorlanan kod bütünlüğünü (HVCI) devre dışı bırakmak ve diğeri ise sanal makine platformunu devre dışı bırakmak.

Teknoloji devi, bu özelliklerin neden var olduğunu ve neden tüm yeni Windows 11 cihazlarda varsayılan olarak etkinleştirildiğini açıklıyor. Aktif oyuncular bu özellikleri devre dışı bırakabilir ancak Microsoft, bu özellikler devre dışı bırakıldığında “Bilgisayarın savunmasız olabileceğini” açıkladı.

HVCI ve VMP’yi devre dışı bıraktığımızda performansın ne kadar değişeceğini bilmiyoruz. Microsoft, yalnızca oyun avantajları sağlayacağını söyledi ve herhangi bir ayrıntı sağlamadı. Bu güvenlik özelliklerinin devre dışı bırakıldığında verimliliği %5 ile %10 arasında artırabileceği tahmin edilmektedir. Windows 11 işletim sisteminin piyasaya sürülmesinden bu yana birçok sorun yaşandı.

Windows 11’de HVCI ve VMP

Aslında, VBS ve HVCI teknolojileri zaten hedefte. Ancak şimdi, ayrıntılar resmi Microsoft blogunda açıklandı. VBS olarak da bilinen kuvvete dayalı güvenlik, Windows 11’in korumasız koddan izole edilmiş bir bellek alanı oluşturmasına olanak tanıyor. Hiper Yönetici Tarafından Zorlanan Kod Bütünlüğü (HVCI) adı verilen başka bir yerleşik özellik, bilinmeyen veya şüpheli sürücülerin depolamaya erişmesini önlemek için VBS’nin gücünü kullanır. VBS ve HVCI, virüsten koruma yazılımınızı atlasalar bile kötü amaçlı yazılımların neden olabileceği hasarı önleyen koruma sağlar.

Bilgisayarınızı Windows 11’e yükselttiyseniz, VBS özelliği çalışmaz. Ancak temiz bir kurulumla Windows 11’e kurarsanız veya Windows 11 ile gelen yeni bir bilgisayar alırsanız, VBS/HVCI otomatik olarak açılabilir. Microsoft’un bu konudaki açıklaması ise şu:

“Bütünlük, saldırganların kendi kötü amaçlı kodlarını enjekte etmesini önlemeye yardımcı olur ve işletim sistemine yüklenen tüm sürücülerin kurulu ve güvenilir olmasını sağlar. Oyuncular, oyun sırasında bu özellikleri devre dışı bırakma ve oyun bittikten sonra yeniden etkinleştirme seçeneğine sahip. Ancak, kapatılırsa cihaz savunmasız olabilir.”

Microsoft, sanal makinelerle güvenlik bütünlüğü etkinleştirildiğinde performansın düşebileceği konusunda kullanıcılardan geri bildirim aldığını söylüyor. Ek olarak şirket, oyuncuların “oyunu bitirdikten sonra bu özellikleri devre dışı bırakıp yeniden etkinleştirebileceklerini” da vurguluyor..

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir