Zamanının efsane yazılımlarından WinAMP, efsane arayüzünü NFT olarak piyasaya sürdü.

CD müzik kaydının medya oynatıcılara olan evrimi dijital müzik uygulamalarına yönelik bir yarattı. Bugün Spotify, Apple Music gibi servislerden şarkı dinlesek de daha önce bu tür servisler yoktu. Bunun yerine, WinAMP gibi programlarla yerel sürücülerde depolanan şarkıları dinliyorduk. O zamanların efsane uygulamalarından WinAMP, 1997 senesindeki arayüzünü NFT olarak satışa çıkardığını açıkladı.

WinAMP 1997 arayüzünü NFT olarak satıyor

winamp efsane arayuzu nft olarak satisa cikiyor 2

Şanslılardansanız, Türkiye’de kişisel bilgisayar kullanımı pek yaygın olmasa da WinAMP’ın ilk versiyonunu hatırlarsınız. Mevcut akış hizmetlerinden farklı olarak, yazılım size bazı özelleştirme imkanlarına sahip olmasıyla kendine has bir kullanıcı kitlesine sahipti. Bitrate sayesinde müziği direkt olarak oynatabiliyor ya da mixrate frekansını da değiştirebiliyordunuz. O zamanlar stereo bir lüks olduğundan, mono ve stereo hoparlörler arasında hızla geçiş yapan bir arayüz vardı.

Yeni nesil Winamp için hazırlıklar başladı

WinAMP, bu arayüzü ve 20 özel temasını NFT olarak yayınladı. 22 Mart’a kadar sürecek ihalede en yüksek teklifi veren bu efsanevi arayüzün orijinal kaynak dosyalarını alacak. WinAMP’ın iş geliştirme departmanı başkanı Thierry Cross’a göre, NFT satın alan kişiler dosyayı kopyalama ve oynatma hakkına sahip olacak. Ancak, telif hakkı ile korunmayacaktır.

2010’larda büyük bir düşüşün ardından program, 2014 yılında İnternet radyosu şirketi Radionomy tarafından satın alınmıştı. Ayrıca yakın zamanda yeni bir güncellemenin yayınlanacağını da duyurdular. Bu eski arkadaşın gelecekte tekrar bizimle olup olmayacağını merak ediyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir