Wi-Fi 6’nın üzerine geliştirilen ve Wi-Fi 6E olarak adlandırılan en son standart, 6 GHz bandının yolunu açtı. Wi-Fi 7 teknolojisi de tıpkı Wi-Fi 6E gibi 6 GHz frekans bandını kullanır. Ama elbette daha birçok avantajı var.

Wi-Fi 7 standartı nedir?

Daha geniş kanallar

Her bant kanallara ayrılmıştır. 2.4 GHz bandında kanalların her biri 20 megahertz (MHz) olan 11 kanaldan oluşmaktadır. 5GHz bandında 45 kanal vardır, ancak 20MHz ile sınırlı olmak yerine, 40MHz veya 80MHz kanallar oluşturmak için birleştirme seçeneğine sahibiz. 6GHz bandı 60 kanalı destekler ve 160MHz bant genişliği Wi-Fi 6E ile sunulabilir. Wi-Fi 7, 320 MHz bant genişliğine sahip kanallar sunacak. Kanal ne kadar büyük olursa, o kadar fazla veri iletebilir.

Örnek vermek gerekirse, 3 şeritli bir karayolu ile 6 şeritli bir otoyolu karşılaştırabiliriz.

Yüksek QAM

Dörtlü Genlik Modülasyonu (QAM), radyo frekansı dalgalarında veri gönderme ve alma yöntemidir. Ne kadar yüksekse, o kadar fazla bilgi içerebilir. Wi-Fi 7, 4K-QAM’ı destekler, zatímco Wi-Fi 6 1024-QAM’i destekler ve Wi-Fi 5 256-QAM’ı destekler.

Potansiyel faydalar arasında sinyal gücü, arka plan gürültüsü ve parazit bulunur. Sonuç olarak, QAM ne kadar yüksek olursa, menzil o kadar düşük olur ve daha güçlü bir sinyale ihtiyacınız olur. Böylece, Wi-Fi 6’da 1024-QAM’ye geçiş, Wi-Fi 5’e kıyasla veri aktarım hızlarında yaklaşık yüzde 25’lik bir artışla sonuçlandı. Wi-Fi 7’de 4K-QAM’a geçiş, en yüksek performansta %20’lik bir artış anlamına geliyor.

Kaybolan Wi-Fi simgesi nasıl geri getirilir?

Çoklu bağlantı işleme teknolojisi

Wi-Fi 7’nin en ilginç gelişimi muhtemelen Çoklu Bağlantı İşleme’dir (MLO). Herhangi bir eski Wi-Fi standardı, tek bir bantta iki cihaz arasında bağlantı kurar. Üç bantlı Wi-Fi 6E yönlendirici bile aynı banttaki iki cihazı sabit bir kanal aracılığıyla bağlar (yönlendiricinin 2,4 GHz, 5 GHz veya 6 GHz bandına bağlanıp bağlanmadığını belirler).

MLO, bantlar arasındaki birden çok frekansı tek bir bağlantıda birleştirebilir. Bir Wi-Fi 7 yönlendirici, farklı bantlardaki iki veya daha fazla kanalda aynı anda bir Wi-Fi 7 cihazına bağlanabilir. MLO, potansiyel olarak daha fazla veri taşıyabilen daha geniş bir kanala izin verir; Otoyol benzetmemize dönersek, hem 3 şeritli hem de 6 şeritli bir otoyolda aynı anda trafik gönderebilirsiniz.

Hız her zaman bir öncelik değildir ancak MLO ayrıca daha verimli performans sağlar. Wi-Fi 7 yönlendirici, tıkanıklığı ve diğer parazitleri hesaba katabilir ve sabit bir bağlantı ve düşük gecikme süresi sağlamak için geçiş yaparak atlanabilecek en iyi kanala yeniden yönlendirebilir.

Wi-Fi 7 ne zaman kullanılmalıdır?

Özellikle Wi-Fi 7 çipleri üzerinde çalışan sağlayıcılar çeşitli duyurular yapmaya başladı ancak nihai ürünler bir süre sonra bize ulaşmayacak.

Qualcomm, 16 akış üzerinden 33 Gbps’ye kadar dört bantlı bağlantı sağlayabilen Wi-Fi 7 yonga seti ve Networking Pro Serisi platformunu piyasaya sürdü. Broadcom ve MediaTek, Wi-Fi 7 teknolojilerini de duyurdu. Wi-Fi Alliance yeni standartları benimseyip resmi olarak belirlerken, daha fazla şirket Wi-Fi 7 üzerinde hareket etmeye başlıyor.

Ne yazık ki Wi-Fi 7 cihazları ortaya çıkmaya başladığında fiyatları o kadar uygun olmayacak. Ancak giriş seviyesi cihazlara geçmek, en azından Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E cihazları için daha mantıklı olabilir. Ayrıca, bir ISS tarafından kullanıcılarına sunulan veya satılan bir cihaz Wi-Fi 7 teknolojisine yükseltildiğinde, müşteriler bu teknolojiye daha kolay erişebilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir