Türkiye’de gerçekleşen dolandırıcılık olaylarına bir yenisi daha eklendi. Kendilerini iki farklı vakıf olarak tanıtan bu kişiler, yardım başvurusunda bulunan kişilerin kimlik bilgilerini ele geçirdiler. Kullanmış oldukları vakıf isimleri resmi kayıtlarda yer almıyor. 

Günümüzde insanların kişilerin kötü amaçlı kişiler tarafından ele geçirilmesi beraberinde pek çok tehlikeyi de getiriyor. Örnek vermek gerekirse kimlik bilgilerini çalan bir kişi, sizin adınıza bankalarda ve kimlik onaylı olan internet siteleri üzerinden sizin adınıza işlem yapabilirler. Günümüzde herkesin kimlik bilgilerini ele geçirmek adına özellikle de internette pek çok tuzak varken geçtiğimiz günler içerisinde bu tuzaklardan birisi daha kullanılmaya başlandı. 

Galaxy Unpacked 2022 çıkış tarihi duyuruldu

Kendilerini ‘Dünya Pandemi Vakfı’ ve ‘Pandemi Yardım Vakfı’ olarak tanıtan, ‘yardimvakif.com’, ‘vakifyardim.com ve ‘istanbuldernegi.com’ olmak üzere farklı alan adlarına sahip olan fakat aynı olarak tespit edilen internet sitesiyle kendisini gösteren bu kötü amaçlı kişiler, kimlik bilgilerini toplamak için farklı bir yöntem kullanmayı tercih etti. Söz konusu bu yöntem, Şikayetvar.com’daki kullanıcıların şikayetlerinin artış göstermesiyle belli oldu.

25 1

Bilgileri ele geçirmek için vakıf olduklarını söylediler

Özellikle son günler içerisinde oldukça şikayet alan Dünya Pandemi Vakfı, maddi olarak ihtiyacı olan kişilerin taleplerini kötü amaçları için kullanıyordu. İhtiyaç sahibi olan kişiler söz konusu bu sahte vakfa yardım başvuru yapıyordu. Başvuru sonrasında ise sahte olan vakıf, söz konusu bu kişilere WhatsApp uygulaması üzerinden dönüş sağlıyor ve bu kişilerin IBAN adreslerini kaydetmek adına kimlik bilgilerini istiyor. Sahte olan bu vakıflar, kişilerin IBAN adreslerini almasının ardından bu adreslere 5-10 TL gibi az miktarda para gönderiyordu. Sonrasında ise bu paranın vermiş oldukları IBAN adreslerine geri atılması talep ediliyordu. Bazı kullanıcılar tarafından aktarılan bilgilere göre bu kişiler, parayı geri gönderirken ‘bağış’ açıklamasını yapması gerekiyordu. Ardından başvuruyu yapan kişilerle de tüm iletişimler kesiliyor. Aynı zamanda söz konusu bu kişiler, sadece kendilerine başvuranlara değil direk olarak WhatsApp uygulaması üzerinden bir şekilde telefon numaralarını aldıkları kişilere ulaşarak !size yardım edeceğiz’ notunu gönderiyor. Bu sebeple bu ve benzeri mesajları dikkate almamanız gerekir. Konuyla ilgili şimdilik elde edilenler bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir