Medyascope tarafından hazırlanan bir dosyaya göre BTK’nin 1.5 yıldır internet kullanıcılarının hareketlerini servis sağlayıcılarından talep ettiği iddia edildi. Kişisel bilgilerin internet ortamındaki güvenilirliği her zaman tartışma konusu olurken, ülkemizde ise önemli bir BTK iddiası gündeme düştü. Medyascope tarafından hazırlanan bir dosya haberine göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kullanıcıların girdiği internet siteleri, WhatsApp yazışmaları veya telefon ile aranılan kişiler ile konum verileri gibi birçok veri internet sağlayıcılarından saat başı alınıyor. Medyascope’un ele geçirdiği iddia edilen 15 Aralık 2020 tarihli bir belgeye göre BTK, internet servis sağlayıcılarından tüm kullanıcıların internet trafiğini her saat başı talep ediyor.

Android için WhatsApp indir
iOS için WhatsApp indir

BTK, tüm internet gezintinizi izliyor olabilir

whatsapp gorusmeleriniz 1 5 yildir btkya gonderiliyor

Bir başka belgeye göre ise BTK’ya hangi bilgilerin nasıl bir formatta gönderileceği de ifade ediliyor. Medyascope’un belge hakkında yola çıkarak yaklaşık 1.5 yıldır sürdüğünü belirtilen bu BTK akışı içerisinde her vatandaşın şu bilgileri yer alıyor.

  • Abonenin adı ve soyadı (Tüzel kişiyse resmi adı),
  • Abonenin o sırada kullanmakta olduğu IP numarası,
  • Hangi uygulamayla ya da internet sitesiyle veri alışverişi yaptığı,
  • İlgili veri alışverişinin başlangıç tarihi ve saati, veri alışverişinin ne kadar sürdüğü,
  • Ne büyüklükte veri alıp ne büyüklükte veri gönderdiği

Diğer yandan trafik verileri arasında e-postalar, WhatsApp mesajları ve diğer uygulamalardan gönderilen mesajların da olduğu iddia ediliyor. BTK hakkında bir başka iddiaya göre ise bu bilgileri abonelerin direkt olarak isim ve soy ismi ile talep etmesi oluyor. Ele geçirilen belgeye göre BTK bu verileri internet ortamındaki faaliyetlere yönelik adli ve önleyici kapsamda daha detaylı bilgi alınması gerekçesi ile talep ediyor. BTK yada servis sağlayıcılarının ise bu durum hakkında henüz resmi bir açıklaması bulunmuyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir