Facebook ve WhatsApp uygulamaları için alınan geçici tedbir kararının iptal edilmesi için açılan davaya yönelik Rekabet Kurumu kararını verdi. Rekabet Kurumu, tedbir kararının hukuka ve mevzuata aykırı olmadığını belirterek davayı reddetti. 

WhatsApp’ın kullanıcı verilerinin Facebook (Meta) paylaşılmasını içeren ve yılın ilk aylarında adından söz ettiren açıklama sonrasında Rekabet Kurumu, 11 Ocak 2021’de söz edilen sosyal medya platformları için geçici olarak tedbir kararı aldı. Bunu takip eden bir güncelleme ile ilgili olarak yeterince araştırma yapılmadan önce tedbir kararı alındığını iddia eden Facebook ve WhatsApp ise kararın durdurulmasını talep ederek davayı açtı. İşte söz konusu bu davanın sonucu bugün açıklandı. Ankara 4. İdare Mahkemesi, Rekabet Kurumu’nun vermiş olduğu tedbir kararının yürürlükten kaldırılması adına açılan davanın reddine karar verildi. 

Tedbir kararı, hukuka ve mevzuata uygun

9 11

Facebook ve WhatsApp’ın açmış olduğu davanın dilekçesinde kurumun almış olduğu tedbir kararının hukuki gerekçelere dayanıyor olmaktansa olgusal olarak hatalara dayandığı aktarmış ve oldukça fazla bilgi toplama ve bu bilgilerin de paylaşılması iddiasının gerçeği yansıtmadığı dile getirildi. Buna ek olarak ise dilekçede veri güncellemesinin 2016 yılından bu yana yapılan ve tesis edilen işlemin hukuka aykırı olduğunun altı çizildi. Bu sebeple ise tedbir kararı için iptal kararı verilmesi istenmişti. Fakat Ankara 4. İdare Mahkemesi, Facebook ve WhatsApp’ın aleyhine karar verilerek mahkemede kararın iptaline karar verildi. Alınan bu kararın gerekçesine göre mahkeme, 

Mali Suçları Araştırma Kurulu Binance’e ceza kesti

“Halihazırda Facebook ve ilgili diğer şirketlerinin pazar güçleri ve pazarın yapısına ilişkin analizler sonucunda söz konusu uygulamaların soruşturma neticesinde alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimaline haiz olduğu, söz konusu şirketler hakkında ana soruşturmanın halen devam ettiği ve neticelendiğinde bu konuda yeniden karar alınabileceği de göz önüne alındığında; Türkiye’de koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu bildirmesi biçiminde geçici tedbir kararı alınmasında hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadelerini kullandı. Konu ile ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir