Walmart, Tiger Global’in elinde kalan Flipkart hisselerini satın almak için 1,4 milyar dolar ödeyerek perakende devi Hintli e-ticaret girişimindeki payını daha da genişletti.

Konuyla bağlantılı bir yetkilinin yatırımcılara verdiği bilgiye göre, işlem geçtiğimiz günlerde gerçekleşti ve Flipkart hisselerinin çoğunu daha önce nakde çeviren Tiger Global, 1,2 milyar dolarlık bir yatırımla toplamda 3,5 milyar dolarlık bir kâr elde etti. Anlaşmayı ilk duyuran Wall Street Journal oldu.

Yetkilinin söylediğine göre Flipkart, Tiger Global’in 1 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı tek Hintli girişim oldu.

Flipkart’ın ikincil hisse satışı, 35 milyar dolar değer kazandırdı

Flipkart’ın ikincil hisse satışı, Bengaluru merkezli şirkete 35 milyar dolar değer kazandırdı. Flipkart’a 2021’deki bir fonlama turunda 37,6 milyar dolar değer verilmiş olmasına rağmen, ödeme girişimi PhonePe’nin bölünmesiyle birlikte değerinde yaklaşık 5 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı.

Pazar analiz şirketi Tracxn’in yaptığı bir analize göre, 2018 yılında Flipkart’ın %77 hissesi için 16 milyar dolar ödeyen Walmart, geçen yıl itibariyle firmada %72 hisseye sahipti. Tiger Global, son işlemden önce Flipkart’ta %4’lük bir hisseye sahipti.

Walmart’ın Flipkart’a yaptığı 20 milyar doların üzerinde yatırım yapmasının bir nedeninin de Amerika devinin, benzer bir işletmeyi kendi bünyesinde 7 milyar dolardan daha az bir fiyata kurmayı başaran Amazon’un yerel bölümüyle rekabet eden bir şirketten hisse satın almış olduğu tahmin ediliyor.

Walmart sözcüsü, “Flipkart’ın geleceğine olan güvenimizi devam ettiriyoruz ve bugün Hindistan’daki yatırım fırsatı konusunda ilk yatırım yaptığımız güne kıyasla çok daha umutluyuz” dedi.

Walmart, Tiger Global'in Flipkart hissesini satın almak için 1,4 milyar dolar ödedi

Flipkart için fon akışı muhtemelen önümüzdeki dönemde de devam edecek

2021’de topladığı fonları büyük ölçüde bitiren Flipkart, şimdi başka bir yatırım turuna ihtiyaç duyuyor. Flipkart son aylarda piyasanın ilgisini çekmeyi başardı, ancak daha düşük bir değerleme nedeniyle herhangi bir anlaşma imzalanmadı. Bu nedenle, bir sonraki tur için gereken finansmanın çoğunluğunu sağlamak için Walmart’a geri dönecek gibi görünüyor.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir