Huawei ve Xiaomi’den sonra Vivo’dan da işletim sistemi atağı geldi. Vivo BlueOS kullanıcıları için resmi olarak tanıtıldı.

Vivo, kendi geliştirdiği BlueOS adını verdiği işletim sistemini piyasaya sürdüğünü resmi olarak duyurdu. Şirket, bu duyuruyu 2023 Vivo Geliştirici Konferansı’nda tanıttı. BlueOS işletim sistemi geliştirme sürecine 2018’de başladığı bilinirken bu işletim sisteminin Android ekosisteminin sınırlarını aşmayı hedeflediği belirtiliyor. Ayrıca BlueOS için dünyanın ilk işletim sistemi olan Rust programlama dilini kullandığı haberler arasında.

Vivo BlueOS işletim sistemi çıktı
Vivo BlueOS işletim sistemi çıktı

Peki BlueOS kullanıcılarına neler sunuyor ?

BlueOS kullanıcılarına akıllı etkileşimler, kullanıcı veri güvenliği ve daha sorunsuz kullanıcı deneyimi sunuyor. Bu işletim sistemi çoklu etkileşimleri ve büyük modelleri destekleyerek, metin, jestler, ses ve beyin dalgaları gibi birçok giriş yöntemlerini anlayabilir ve buna yanıt verebilir.

Ayrıca bu işletim sistemi dağıtılmış bir tasarım konseptini belirleyerek endüstri standardı ile uyumlu olan BlueXlink bağlantı protokolünü destekler. Bu özellik ile veriler farklı cihazlar arasında daha güvenli bir şekilde aktarım yapabilir.

Vivo, yeni işletim sisteminin işlem verimliliğini yüzde 48 artırarak bellek kullanımını yüzde 67 azalttığı iddia ediliyor. Ayrıca BlueOS yanıt hızını yüzde 18 artıran süper bir koroutin mekanizmasi ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca güvenlik açısından Vivo, BlueOS’un Rust tabanlı sistem çerçevesinin uygunsuz bellek kullanımından kaynaklanan güvenlik açıklarına daha az duyarlı olduğu belirtiliyor.

BlueOS işletim sistemi 32MB RAM’e sahip cihazlar dahil olmak üzere farklı cihazlarda çalışabilir bu da onu birçok cihaz için uyumlu halde olduğunu gösteriyor. Ancak Vivo, BlueOS’u akıllı telefonlarına getirme planlarını açıklamadı. Bu durum OriginOS ve Funtouch OS’un Vivo akıllı telefonlar için varsayılan işletim sistemleri olarak kalacağı anlamına geliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir