Apple’ın geçtiğimiz haftalara damga vuran ürünü Vision Pro’nun maliyeti ortaya çıktı. İşte 3500 dolara satılan ürünün şirkete maliyeti…

Apple, geçtiğimiz haftalarda 3500 dolara Vision Pro modelini piyasaya sürdü. Piyasadaki rakiplerine göre daha yüksek etiket fiyatıyla dikkat çeken Vision Pro’nun bu fiyatı tartışma konusu olmuştu. Karma gerçeklik başlığı özellikleriyle en gelişmiş modellerden birisi olarak pazarda yer alsa da uzun süreli kullanımlarda çeşitli rahatsızlıklar yaşandığı ortaya çıkmıştı. Tüm bu süreçte Vision Pro’nun maliyeti merak edilmişti. Yeni bir araştırma ise bu konudaki soru işaretlerini ortadan kaldırdı.

Apple Vision Pro’nun Maliyeti Ne Kadar?

Vision Pro ile ilgili maliyet araştırması Omdia’dan geldi. Vision Pro içerisindeki parçaların maliyetleri üzerinden yapılan araştırmaya göre Vision Pro’nun Apple’a maliyeti 1543 dolar. Ürünün en pahalı birimi ise OLED ekran. 1.25 inç boyutundaki micro-OLED ekranlar küçük yapısına rağmen en pahalı donanım oldu. modelde 2 adet bulunan bu ekranların fiyatı 225 dolar. Bu nedenle direk 450 dolarlık bir maliyet iki OLED ekran ile elde ediliyor.  

Vision Pro'nun Apple'a Maliyeti Kaç Para?
Vision Pro’nun Apple’a Maliyeti Kaç Para?

Vision Pro’daki diğer pahalı ürün ise çipler. M2 ve R1 olarak iki çiğin bulunduğu bu çipler de maliyeti yükseltiyor.  Ancak bunların maliyeti açıklanmadı. 1543 dolarlık direk üretim maliyetine sahip olan Apple, reklam, pazarlama, satış sonrası destek ve yatırım gibi ek kalemlerle birlikte bu ürünü 2000- 2500 dolar seviyelerinde mal ediyor.

Apple Vision Pro Türkiye’de Kaç Para Olacak?

Modeli hakkında Türkiye’de merak edilen bir diğer detay ise Türkiye fiyatı. Kendi ülkesinde dahi 3 bin 500 dolara satılan Vision Pro’nun yüksek kur ve ek vergilendirmeler sonrasında ne kadara satılacağı merak ediliyor. zira ürünün  piyasaya girişi sırasında yüzde 20 gümrük vergisi ve yüzde 20 ÖTV ödemesi alınacak. Bu ödemeler ve ek vergilerle birlikte cihazın minimum 180 bin TL’den satılması bekleniyor. TRT bandrol gibi ek ödemelerin de gerekmesi halinde bu fiyat 200 bin TL’nin üzerine çıkacak. Apple bu konuda henüz bir açıklama yapmadığı gibi cihazın Türkiye sürecine dair de bir detay paylaşılmadı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir