Netflix’in son dönemlere damga vuran dizisi Squid Game’den yararlanan saldırganlar, sahte bir uygulama ile Google Play Store’da binlerce yüklemeye ulaştı. Benzer uygulama ve oyunlara daha dikkatli yaklaşılması ve mutlaka güvenlik önlemleri alması öneriliyor.

Netflix’te yayınlandıktan sonra 142 milyon kullanıcıya ulaşan ve tarihin en iyi dizilerinden birisi olarak kayıtlara geçen Squid Game, saldırganlara karşı da bir ilham oldu. Dizinin popülerlik kazanmasının ardından çeşitli oyun ve uygulama geliştirilerek uygulama mağazalarda kullanıcılara sunulmaya başlandı. Ancak Google Play Store’e yüklenen kötü amaçlı yazılım, Google’ın radarından da kaçmayı başardı ve binlerce cihaza yüklendi.

Duvar kağıdı uygulaması olarak Squid Game odaklı bir şekilde geliştirilen uygulama, son yapılan kontrollerde 5 binden fazla cihaza yüklenmişti. Android akıllı telefonları odaklayan yeni virüs bu nedenle şu anda binlerce cihaza bulunuyor. Konu ile ilgili açıklamalar sonrasında yazılımın Google Play Store üzerinden kaldırıldığı belirtilirken konu ile ilgili ilk resmi açıklamalardan bir tanesi Eset kötü amaçlı yazılım araştırmacısından geldi.

ESET tehlikeye dikkat çekti

ESET kötü amaçlı yazılım araştırmacısı Lukas Stefanko tarafından yapılan açıklamalar ile saldırı ve virüs durumu onaylanırken, virüsün joker virüsü olarak adlandırılan bir tür olduğu tespit edildi. Açıklamaya göre çeşitli ücretli abonelik servislerine kullanıcıların haberi olmadan abonelik alan bu virüs, kişilerin ciddi ve sürpriz faturalar ile karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu nedenle son dönemlerde Google Play Store üzerinden Squid Game duvar kağıdı ve benzeri uygulamaların yükleyen kişilerin fatura takibi yaparak harcamalarını kontrol etmesi öneriliyor.

“200’den fazla uygulama var”

Lukas Stefanko tarafından yapılan açıklamalarda : “Google Play’de 200’den fazla Squid Game ile ilgili uygulama mevcut. Resmi oyun olmadan en popüler TV şovlarından birinin uygulama içi reklamlarından para kazanmak için harika bir fırsat gibi görünüyor. Bunlardan en çok indirilenler 10 günde 1 milyon yüklemeye ulaştı. Oynanışı o kadar iyi yönetilmiyor.” denildi.

Squid Games: The Game gibi pek çok resmi olmayan oyun ve uygulamanın yer aldığı Google Play Store ve App Store, kullanıcıların çok daha fazla dikkat etmesini zorunlu kılıyor.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir