Türkiye merkezli bir enerji şirketi Altınay Elektromobilite, Vietnam’ın enerji depolama ve dönüştürücü sistemleri hizmet sağlayıcısı olan VinES Energy Solutions ile iş birliğine gideceğini duyurdu. Bu iş birliği, sürdürülebilir enerjiye geçişin giderek artan bir öncelik haline gelmesi ve enerji depolama sistemlerinin kapasitesine yönelik talebin artması nedeniyle gerçekleştirildi.

Paris merkezli bağımsız bir kuruluş olan Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre, konteyner tipi Energy Storage Systems  (ESS) yani enerji depolama sistemlerinin toplam kurulu kapasitesinin net sıfır senaryosunda 2030’a kadar 680 gigavat-saate (GWh) ulaşabileceği ön görmektedir. Bu tahminlere göre, 2022-2030 yılları arasında artış 42,5 kat olarak hesaplanırken, mevcut talebin karşılanması için dünya çapında kurulu ESS kapasitesindeki yıllık artışın 80 GWh’ın üzerinde olması gerektiği belirtilmektedir.

Altınay Elektromobilite Genel Müdürü E. Mert Uygun konu hakkında şu önemli ifadelerde bulundu:

“Türkiye dahil, enerji dağıtım şirketleri, fabrikalar, üretim tesisleri başta olmak üzere, pek çok potansiyel müşteri ve yatırımcı, bu pazarda faaliyet göstermeyi planlamakta. Bu noktada şirketler, güvenilir teknoloji ortaklıkları kuracakları, enerji depolama alanında zengin uzmanlığa sahip kurumlara ihtiyaç duymakta. Başlangıç yatırımlarıyla toplam talebin en az %10’unu yanıtlayacak altyapının önümüzdeki 2 yıl içinde devreye girmesi öngörülüyor. Bu gelişmeler, mevcut şehir şebekelerinin birçok elektrikli aracın aynı anda şarj edilmesini sağlayamadığı iç pazarda elektrikli araç endüstrisinin ilerlemesini destekleyecek. ESS’lerle belirli bölgelerde enerji havuzları oluşturulacak ve şebeke altyapısı güçlendirilecek.”

Altinay Teknoloji Grubu logo.svg

İş birliğinin beklentileri neler?

Altınay Elektromobilite, mobil enerji ve enerji depolama faliyetleri için gelişmiş pillerin Ar-Ge ve üretiminde uzmanlaşmış, Vietnam’ın en büyük özel holdingi Vingroup’un alt kuruluşu olan VinES Energy Solutions şirketiyle iş birliğine gidecek. Bu ortaklık, yerel yatırımcılara doğru ürünler ve rekabetçi fiyatlar sunarak Türk temiz enerji endüstrisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

VinES Strateji Direktörü Vo Le Duy Duc, temiz enerjinin depolanması, iletilmesi ve dağıtılması için ESS’in kritik bir rol oynayacağını belirtiyor ve bu iş birliği sayesinde soruna çözüm getirileceğine inanıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun verilerine göre Türkiye’de enerji üretimi ve depolamasına yönelik başvuru miktarı Ocak 2023 itibarıyla 200 GWh’ye yükseldi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir