Son zamanların en popüler alanlarından biri olan veri bilimi nedir, ne yapar, veri uzmanları ne yapar? Sizler için topladık.

Google Dijital Atölye nedir?

Günümüzde petrolden daha değerli olan veriler geçmişten günümüze sürekli olarak kullanılmaktadır. Günümüz teknolojik gelişimi ile birlikte veri büyür ve büyük veri üretilir, bu veri o kadar fazladır ki işsiz kalmak için yeni meslekler ortaya çıkmıştır, bunların bir kısmı veri tabanı yöneticileri, veri bilimcileri ve veri bilimcileri olarak verilebilmektedir. Peki veriden, veri biliminden, petrolden daha değerli olan nedir? Ve ne yapabilir? Birlikte görelim.

Veri bilimi nedir?

İngilizcesi Data Science olan Veri bilimi, içinde onlarca terim barındıracak kadar geniş bir alandır. Günümüzün büyük verilerinden anlamlı veriler çıkarmak ve bu verileri doğru kullanmak veri biliminin toplamı olarak adlandırılabilir.

Verilerden anlamlı veriler çıkaran kişiye veri bilimcisi denir. Örneğin milyonlarca hatta milyarlarca verinin bulunduğu bir kümede istediğiniz doğru bilgi ayıklanır ve o veri işlenir.

BT ne yapar?

Kurum ve kuruluşlar, daha anlamlı ve doğru kararlar verebilmek için çok büyük miktarda veriye ihtiyaç duyar. Veri bilimcileri, sayısal, görsel ve metinsel verilerden istedikleri sonuçları elde etmek ve bu verileri analiz ederek kurum ve kuruluşların gelecekteki hareketlerini tahmin etmek için matematik ve istatistik gibi kesin bilimleri kullanırlar.

Birçok şirket veya kuruluş geleceğini verilerden belirleyebilir. Çünkü verileri doğru kullanamazlar ve analiz edemezlerse kötü sonuçlar olabilir.

Veri bilimcileri nasıl çalışır?

Veri analistleri önce bir veri ambarında mı yoksa büyük veri ambarında ne istediklerine karar vermelidir. Daha sonra bu verilere nasıl ulaşabilirler, sorun nedir, bu sorunun sebebi nedir? Bu yolları takip ederler. Sorunun birden fazla nedeni olabileceği için onlarca, yüzlerce hatta binlerce olasılığı göz önünde bulundururlar. Bu nedenlerin daha sonra çözülmesi gerekecek.

Sebep bulunduktan sonra mevcut istatistikler tutulmalı ve bu nedene ait veriler analiz edilmelidir. Veriler analiz edildikten sonra düşünülen seçeneklerin gerçekliği test edilir ve yapay zeka programlama dili kullanılır.

Bir olayın birden fazla nedeni olabileceği için yapay zeka kullanımı çok önemlidir. Yapay zeka sayesinde meydana gelen veya olabilecek olaylarla ilgili istatistikler ortaya çıkıyor. Örneğin: bir bilgisayar bilimcisi, kullanıcıların en çok hangi oyunları oynadığını ve neden oynamak istediklerini ve neden diğer oyunları oynamak istemediklerini öğrenmek isterse. Verilerin gerçeği bulması için yüzlerce sebep sunulmalıdır.

Kısacası veri bilimi çok geniş ve detaylı bir bilimdir. Birden fazla meslek içerir ve birçok bilimin karışımından oluşur.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir