Uzmanlar WhatsApp kullanıcılarını uyarıyor. AB’nin uyguladığı yeni rekabet politikasının uygulamayı tehlikeye atacağı ortaya çıktı.

WhatsApp, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile sorun yaşıyor. Özellikle uçtan uca mesaj şifreleme konusunda öne çıkan bir uygulama, AB’nin baskısı altında. AB, DMA adlı bir düzenleme üzerinde çalışarak daha küçük platformları daha güvenli hale getirirken, WhatsApp güvenliği daha tehlikeli hale getiriyor. İşte detaylar…

WhatsApp eskisi kadar güvenli olmayacak

Avrupa Birliği 24 Mart’ta yaptığı açıklamayla dijital pazara (DMA) ilişkin yeni bir yasa duyurdu. 75 milyar dolar piyasa değeri olan tüm şirketleri ve 45 milyon kullanıcıyı hedefleyen bu reklam, doğrudan Avrupa teknoloji devine gidiyor.

WhatsApp yanlış bilgilerin önüne geçmeye çalışıyor

Kısacası yasa, Avrupa’daki teknoloji şirketlerinin daha küçük platformlarla çalışmasını şart koşuyor. Amaç tekelleşmeyi önlemek olsa da bunun zorla yapılıyor olması bazı kesimlerin tepkisini çekiyor. Başta Apple, Microsoft ve Meta olmak üzere birçok şirket MDA’dan muzdarip.

Ancak son veriler, devlerin değil WhatsApp kullanıcılarının risk altında olduğunu gösteriyor. Anlaşılan yeni yasayla Uçtan uca şifreleme teknolojisini SMS gibi daha az güvenli protokollerle birleştirmesi gereken uygulamalar artık eskisi kadar güvenli olmayacak.

Güvenlik uzmanları, Meta’yı küçük platformlara uyarlamanın büyük riskler taşıdığına dikkat çekiyor. Ne yazık ki bu, dünya çapında milyarlarca insanın mesajları, fotoğrafları ve videoları gibi kişisel verilerini tehdit ediyor.

Unutulmamalıdır ki, şifrelemeyi basitleştirmek ve güvenlik açıkları oluşturmadan diğer platformlara açmak elbette mümkün. Ancak uzmanlar bunun çok zor olacağı ve güvenliğin garanti edilemeyeceği konusunda hemfikir.

Eski Facebook yöneticisi kullanıcısını uyardı

Bu konuyla ilgilenenler sadece güvenlik uzmanları değil. Facebook’un eski güvenlik şefi Alex Stamos’tan da konuyka ilgili bir uyarı daha geldi. Stamos yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Kişisel bilgileri riske atmadan küçük platformları uçtan uca şifrelemeye dahil etmenin bir yolu yok.”

Ayrıca, kullanıcıların mahremiyetini tehlikeye atmaktan korktuğunu da vurguladı.

Bir süredir gizlilik ve güvenlik konusundaki ihalleri ile gündemden düşmeyen WhatsApp her ne kadar dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması olsa da şirket artık kullanıcı verilerini hiçe sayıyor gibi görünüyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? WhatsApp kullanmaya devam edecek misiniz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir