Akıllı telefon dünyasında USB-C portu yaygın bir şekilde kullanılsa da Apple bu sistemin tamamen dışında. Bu Apple kullanıcılarının sorun yaşamasına yol açsa da Apple bu konuda bugüne kadar herhangi bir adım atmadı. Ancak iPhone X alan bir kullanıcı, yaptığı özel bir çalışma ile birlikte Lightning portu yerine cihaza USB-C portu entegre etti. Özel bir çalışma ile sorunsuz bir şekilde çalışmaya başlayan USB-C portu,  böylece teknik anlamda değişimin çok da zor olmadığını gözler önüne serdi.

iPhone 5’ten beri değişmedi

Apple, iPhone 5 modelini piyasaya sunduğu günden beri USB-C portlarından uzak durmaya çalışıyor. Lightning portuna yer verilen bu model sonrasında piyasaya çıkan tüm modellerde Lightning portunu tercih eden şirket, böylece sektörde farklı olmayı da başarmıştı. Ancak robotik mühendisliğinde okuyan Ken Pillionel yaptığı yeni çalışma ile birlikte tamamen USB-C portu ile çalışan iPhone çalıştırdı.

USB-C portlu iPhone X dikkat çekti

Yapılan çalışmaları hazırladığı bir video ile detaylı bir şekilde aktaran Ken Pillionel, kısa süre içerisinde dünyanın en çok konuşulan isimlerinden birisi oldu. Proje için 2-3 aylık gibi bir hazırlık süreci geçiren öğrenci, daha sonrasında iPhone X üzerinde USB-C portunu çalıştırmayı başardı. Hem veri hem de güç aktarımı yapmayı başaran öğrenci, yaptığı çalışma ile kısa sürede tüm dünyanın gündeminde yer aldı.

Başlangıçta bataryaya müdahale ederek USB-C ile şarjı deneyen öğrenci, bataryanın yüksek boyutlarda olması nedeniyle iPhone’da tam anlamıyla başarılı olamadı. Sonrasında ise boyutları düşürmek adına çalışmalar yapan Pillionel, Apple’ın kullandığı C94 konnektörünü tersine mühendislik yöntemiyle çalışmayı düşündü. Tersine mühendislik ile iPhone uyan esnek bir PCB tasarımı geliştiren öğrenci, bu çalışma ile USB-C portunu da telefona entegre etmeyi başardı. Proje hakkında bilgiler verirken tüm detayları açıklamayan Pillionel’in bu projeyi paylaşıp paylaşmayacağı bilinmiyor. Ancak açıklamalara göre iPhone’da böyle bir değişiklik yapmak mevcut teknolojilerle oldukça pahalı.

USB-C portunun entegre edildiği Pillionel’in çalışması şöyle;

AB zorunluluğu değişim getirecek

Avrupa Birliği tarafından yapılan evrensel konnektör çalışmaları, Apple için zorunlu bir değişiklik yapılmasına neden olacak. Avrupa Birliği bölgesinde USB-C portuna geçiş yapılacağından dolayı Apple’ın bu konuda şartlara uyum sağlaması gerekecek.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir