Donanımla çok ilgilenenler muhtemelen “düşük voltaj (Undervolt) terimini duymuşlardır. Düşük voltaj veya düşük voltaj, aynı performans seviyesini korurken GPU’nuzun çalışma voltajını düşürme sürecimizdir.

ASUS Strix G513 en iyi performanslı oyuncu bilgisayarı olmaya aday

Şimdi düşük gerilimin önemli detaylarına, yani stresi azaltma sürecine değineceğiz. İlk olarak, bu makale daha yeni NVIDIA grafik kartları olarak Pascal ile uyumludur. Başka bir deyişle, GTX serisi 1000 ve daha yeni GPU. Bazı AMD GPU’larda da işlem yapmak mümkündür. Ancak, kırmızı takım kartlarından birini seçerseniz, bu yardımcı program AMD GPU için en iyi seçim olduğundan Wattman’ı kullanmak daha akıllıca olabilir.

Yazımızın temel amacı performanstan ödün vermeden GPU çekirdek sıcaklıklarını düşürmektir. Ardından bir adım daha ileri gidin ve normal sıcaklığın altında kalırken performansı biraz artırın.

Burada GeForce GTX 1050 Ti’yi tartışacağız. Bildiğiniz gibi bu kartın güç tüketimi düşük olduğu için sonuçlar beklediğiniz gibi olmayabilir. Öte yandan, GTX 1070 veya RTX 3070 gibi daha güçlü bir kart, kısa bir voltajdan sonra daha iyi performans gösterebilir.

GPU’yu neden düşük voltajda çalıştırmam gerekiyor?

Küçük form faktörlü bir bilgisayar kullanıyorsanız veya HTPC kuruyorsanız bu işlem sizin için çok faydalı olabilir. Çünkü dar alanlarda GPU tarafından üretilen ısıyı hava yoluyla dağıtmak çok zordur. Ancak, hava akışınız zayıfsa veya yüksek performanslı kartı aşırı ısıtıyorsanız, bu makale yardımcı olabilir. Ayrıca donanımınız ağır bir yük altındaysa ve uzun süre ağır oyunlar oynuyorsanız, süreci izleyebilirsiniz. Yine, yalnızca toplam GPU sıcaklığını ve güç tüketimini değiştirmek için adımlar atacağız.

Düşük voltaj ne kadar daha iyi performans sağlar?

Günümüzde grafik kartları oldukça gelişmiştir ve birçok farklı alanda kullanılabilir. Işın izleme gibi teknolojileri kullanarak, yapay zeka operasyonlarında başarıyla çalışan çekirdekleri de destekliyor.

ASUS, AMD Radeon RX 6950 XT, Radeon RX 6750 XT ve Radeon RX 6650 XT ekran kartlarını duyurdu

NVIDIA GPU’nuz, GPU Boost adlı bir özelliğe sahiptir. Bu özellik, çalışma sıcaklığı güvenilirse ve TDP’ye izin veriyorsa, GPU’nun daha iyi performans için otomatik olarak hız aşırtmasına olanak tanır. Sıcaklık yükseldikçe, GPU’nuz güvenli bir çalışma sıcaklığını korumak için çekirdek saat hızını biraz azaltabilir. Bildiğiniz gibi, süreç CPU çekirdekleriyle aynıdır. Sorun, bu işlemin belirli bir sıcaklıkta değil, yavaş yavaş gerçekleşmesidir. Yani 80 santigrat dereceye ulaşan bir kart, 70 santigrat dereceye ulaşan bir karttan daha kötü olabilir. Temel olarak, GPU ne kadar soğuk çalışırsa o kadar iyidir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir