Türkiye’de kripto para kullanımı önemli bir miktarda arttığı için yakın zamanda önemli düzenlemeler yapılabilir. Uzun bir zaman önce kripto para sistemi ile ilgilenen şirketlerin kontrol ve denetimlerin yapılması, yatırımcıların zaman zaman mağdur edilmesi ve aynı zaman kara para aklama adına önlem alınması için yapılan çalışmalar konusunda hızlandırıldığı açıkladı. Daha sonrasında ise bu konu pek çok kez gündeme geldi. Fakat bu konu ile ilgili olarak kapalı kapılar arasında çeşitli çalışmalar yapıldı. Çünkü konuyla ilgili olarak açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kripto para çalışmaları ile ilgili olarak “Yasa hazır yakında gecikmeden Meclis’e göndereceğiz” dedi. Erdoğan, bundan başka açıklamada bulunmadı. Konuyla ilgili olarak yasa hazırlıkları tamamlandığına göre detaylar yakın zamanda ortaya çıkacak gibi gözüküyor ancak daha önce süreç ile ilgili olarak bazı bilgiler de elde edildi. 

24 5

Geçtiğimiz aylar içerisinde kripto para ile ilgili olarak yapılan toplantılarda öncelikli olarak ama., bu alanda kısıtlama yapmak değildir. Konuyla ilgili olarak kurallar koymak gerekli olarak belirtildi. Konuyla ilgili olarak gerçekleşen toplantıda, aracı şirketlere sermaye şartı getirilmesi, şüpheli olarak görülen ücretler ile ilgili olarak da MASAK’ın konuya dahil olması gibi önerilerde bulunuldu. O zaman yasakçı bir anlayış sistemi olmadan, yatırımcıların mağdur edilmesinin önlenmesi, aracı şirketlerin sahiplerinde belirli kriterler aranması, güvenlik ile ilgili soruşturmalar, suistimaller için bir teminat gösterilmesi gibi öneriler için olumlu düşünülüyordu. 

İyi monitörü olanlara 10 oyun tavsiyesi

Konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalarda, kripto para varlık şirketlerinin SPK gözetiminde yer alması, yeni kurulan şirketler için lisans ve asgari sermaye şartı getirilmesi, hem şirketler için teknik anlamda yeterlilik, hem de bu kurumlarda görev yapanlar için özel şartların belirlenmesi, BDDK’ın da rekabetin korunması ile ilgili gözetim mekanizması hazırlaması planlanıyor. Bu şirketler için vergi sistemi getirilmesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Söz konusu bu sistemin stopaj alması ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Yeni dönem içerisinde özellikle de vergi ve gelir deneyim konusu ciddi anlamda önem kazandı. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir