Zonguldak’ta üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen ve Türkiye’nin ilk tip uydusu olma unvanını elde eden Grizu-263A uzaya fırlatılmak için gün sayıyor. Konu ile ilgili yapılan son açıklamalara göre 13 Ocak 2022 tarihinde küçük cep uydusu SpaceX tarafından Falcon roketi ile dünya yörüngesine bırakılacak. Böylece Türkiye’nin ilk Türk uydusu uzay yörüngesindeki görevine başlayacak.

Üniversite öğrencilerinden önemli başarı!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler tarafından oluşturulan Gruzu uzay takımı, yıllardan beri cep uydusu için çalışmalarını sürdürüyordu. Planlamaların hayata geçirilmesi ve tüm test süreçlerinin tamamlanması ile birlikte son hali verilen cep uydusu, Amerika Birleşik Devletleri’nden uzaya fırlatılacak ve böylece Türkiye’nin ilk cep uydusunun gönderimi sağlanacak. 250 gram ağırlığa sahip olan ve bir insan elinin avuç içine sığacak büyüklükte olan uydu, tüm bu minik yapısına rağmen oldukça yetenekli ve işlevsel.

Uydunun fırlatış sonrasında yörüngeye yerleşmesi ile birlikte iletişim sağlanması öncelikli olacak. Haberleşmenin sağlanmasının ardından ise uydu dahilindeki tüm sistemler tek tek test edilecek ve yörüngede stabil bir şekilde kalması sağlanacak.

1 yıl önce tanıtılmıştı

Türkiye’de yaklaşık 1 yıl önce tanıtımı yapılan cep uydusu için açıklamalar projeyi yürüten Grizu-263 Uzay Takımı ekibinin lideri Çağla Aytaç Dursun’dan gelmişti. Dursun o dönemde yaptığı açıklamalarda uydu için; “Uzay konusunda en büyük maliyetleri oluşturan fırlatma safhasının en büyük etkeni olan ağırlık durumu gelecek yıllarda çalıştığımız uydu standartlarının önemini artıracak. 250 gram ağırlığındaki bir uyduyla birçok farklı görevi başarmamız mümkün olacak. Bu sayede fırlatma maliyetleri çok düşecek ve uzay yarışında önemli bir noktada bulunan alçak dünya yörüngesi için yapılan çalışmalarda ülkemiz önemli bir noktaya gelecek.” demişti.

Cep uydusu ile ilgili gelişmeleri aktaracağız.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir