Ulaştırma ve Altyapı bakanı olan Adil Karaismailoğlu tarafından teknolojik anlamda önemli açıklamalar yapıldı. Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecine yönelik konuşma gerçekleştiren, Karaismailoğlu bu noktada 5G ürünlerin geliştirileceğini ve bunların ise piyasaya sürüleceğini, Türkiye’nin ise 5G teknolojisine geçişinin yerli olarak olacağını ifade etti. Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 bilgilendirme toplantısı kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismaoğlu’nun liderliğinde gerçekleştirildi. Önemli açıklamaların öne çıkan noktası yerli ve milli 5G ürünlerin üretileceği oldu.

5G’de yerli ve milli ürünler yer alacak

turkiyeden onemli 5g hamlesi

Yapılan açıklamalara göre Türkiye, 5G şebekesinde kullanacağı teknolojik içeriklerde yerli ve milli ürünlere geçiş yapacak. Bu noktada 5G baz istasyonları, 5G çekirdek şebeke, 5G şebeke yönetim ve operasyonel yazılımlar direkt olarak ülkemiz tarafından üretilecek. Bu sayede Türkiye, 5G’ye geçişte ithal ürünler kullanmayacak. Konu hakkında Karaismailoğlu  “Başka ülkelerin teknolojilerini kullanmak, artık ülke kaynakları ve çıkarları açısından sürdürülebilir değil.” Dedi.

Sözlerine “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarında az önce saydığım ürünlerin daha yüksek kapasiteli ve gelişmiş versiyonlarını üreteceğiz. Örneğin 5G baz istasyonu için ilk fazda 8 katmanlı radyo ünitesi geliştirilmiş iken sonraki fazlarda 64 katmanlı radyo ürünleri geliştireceğiz. Böylece, piyasada bulunan yabancı tedarikçilerin ürünlerine muadil olarak piyasaya, yerli ve milli 5G ürün arz edeceğiz.” Şeklinde devam etti.

Ayrıca bakan “Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi’nin sonraki fazlarını desteklemesine yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Ülkemizde 5G’ye azami ölçüde yerli ve millî şebeke ürünlerini kullanarak geçeceğiz. Bunun yerli ve milli ürünlerimizle yapılabilmesi için üretici firmalarımıza önemli görevler düşüyor. Öte yandan, 5G’ye geçişin başarılı olabilmesi için kullanıcı terminali tarafından da gerekli dönüşüm sağlanmalıdır. Bunu da yakından takip ediyoruz. Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ ile bir Türk firmasının telekomünikasyon alanında Ericsson, Huawei, Nokia gibi firmalar ile küresel ölçekte rekabet etmesini amaçlıyoruz.” dedi.

5G

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir