Milli savunma sanayiisi, yerli üretim hava araçları için üretilen havacılık motorlarıyla ilk ihracatını gerçekleştirmek için büyük bir çaba sarfediyorlar .

TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit, şirket tarafından üretilen milli askeri turbodizel motorlar ve devam eden geliştirme çalışmaları hakkında konuştu.

PD170 motorlarının ilk seri üretimi 2020 başında başladıklarını anımsatan Akşit, o tarihten bu yana üretimi sürdürdüklerini belirtti.

Akşit, ANKA ile ilk uçuşu Aralık 2018’de yaptıklarını ve bir yıldır AKSUNGUR ile uçuş yaptıklarını belirterek, “PD170’in AKSUNGUR ile envantere girmesi için son aşamadayız.” Bu yıl testler bitmeden AKSUNGUR seri üretim motoru olacak. Bundan sonraki ilk AKSUNGUR ile de stokta olacak. Son uçuşlarından birinde, motor tasarımında emeği geçen arkadaşlarının üzerinden Eskişehir semalarına uçtu. PD170 serisinin olgunluk düzeyi konusunda herhangi bir şüphe yoktur.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu araştırmaların ANKA’nın ardından AKSUNGUR’un milli motor entegrasyonunun tamamlanacağını belirten Akşit, Bayraktar TB3 ile yaklaşık 1,5 aydır uçuşlar yaptıklarını ve motor ve platformun başarılı bir şekilde çalıştığını vurguladı. Şiddetli fırtına nedeniyle İstanbul’da 20 bin feet yükseklikte testler yaptıklarını belirten Akşit, zorlu koşullar altında başarılı bir sınav yaptıklarını söyledi.

Türk savunma sanayisi ürettiği motorları yurtdışına satacak

Mahmut Akşit’in Türk Savunma Sanayisi için hedefleri

Envantere girdikten sonra motoru 45 bin feet irtifaya çıkarmak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Akşit, “30 bin feet üzerinde defalarca uçtuk” dedi. Bu bir dünya rekorudur. Bildiğimiz kadarıyla, bu sınıfta pistonlu motor yok. Testler yoluyla bu irtifayı 45 bin feete çıkaracağız. Bugüne kadar hiç kimse bu yükseklikleri tırmanmadı.” dedi. ANKA, AKSUNGUR ve Bayraktar TB3 ile bugüne kadar yüzlerce saat uçtuklarını ve uçuş güvenliğini tehlikeye atacak bir sorun yaşamadıklarını belirten Mahmut Akşit, bunun ilk kez piyasaya sürülen bir motor için büyük bir başarı olduğunu söyledi.

PD170’in yurt dışında da çok rağbet gördüğüne dikkat çeken Akşit, şunları söyledi: “Ürünümüz beş ülkeden sipariş edildi. Hepsini onaylamadık. Birinin izinleri tamamlandı ve siparişin kesinleşmesi tamamlandı. Diğer dört ülkenin davaları hala devam ediyor. Yurt dışında da önemli bir yere sahip olacağını düşünüyoruz. Şu anda motorumuz sınıfının en az yakan, en yüksek irtifaya çıkan ve en yüksek irtifada güç üreten motoru. Bunların hepsini birleştirdiğinizde, kullandığı platform için önemli faydalar sağlıyor. Satışı yapılan ülkeyle ilgili bir açıklama yanlış olur. Yurt dışına satılan ilk motorun üretimine başladık ve önümüzdeki yıl teslimatı planlıyoruz.” Akşit, Türkiye’nin tarihinde ilk kez yüksek teknolojili bir havacılık motorunu ihraç edeceğini belirtti. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir