Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği her ayın ilk günlerinde paylaşmış olduğu sıfır otomobil pazar verilerini bu ay yine paylaştı. Artan kur oranları sebebiyle her gün zam üstüne zam yapılmış olan otomobil piyasasında yine rekor geldi.

Tüm zamanların en iyi Haziran ayı rekoru oldu!

Türkiye’de özellikle son 2 aydır sıfır otomobil fiyatları ciddi oranda yükselişe geçmiş durumda.Sonuç olarak, bazı otomobil markalarının 1 milyon TL’nin altında fiyatlı araçları kalmadığı için Türkiye’deki otomobil piyasası oldukça karmaşık bir sürece girmiştir. Buna ek olarak, sıfır otomobil tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve sıfır araçların bulunmaması da durumu daha da zorlaştırmaktadır.

Ancak yaşanan bunca olumsuz durum otomobil piyasalarında küçülmeye gidildiğini göstermedi. Türk otomobil piyasasının son 10 yıl içerisinde en iyi Haziran ayını geride bırakıldı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) resmi verilerine göre, 2023 Haziran ayı satışları geçen yıla göre %37.5 oranında bir artış kaydetmiştir.

Bununla beraber toplamda 110 bin 861 adet sıfır otomobilin satışının gerçekleştirildiğini, Haziran ayında bu araçların 89 bin 833 tanesini binek otomobiller olduğunu açıkladı. Geriye kalan 21 bin 28 adet otomobil ise hafif ticari sınıfında yer alıyor. 110 bin 861 adetlik satış tutarı ile birlikte 2023 yılının Haziran ayı son 10 yıldaki satış ortalamalarına bakılmış olduğu zaman yüzde 53.8 oranında bir artış gösterdi.

Türk otomobil pazarında Haziran ayında satış rekoru!

SUV’lar birinci tercihler arasında yer almaya devam ediyor

Genel klasmanda en çok satılan modelleri incelediğimiz zaman ilk iki sırada herhangi bir SUV modeli görülmese de bu durum sizleri yanıltmasın.Haziran 2023’te pazarda en çok satılan araçlar, geçtiğimiz ay ve önceki ay olduğu gibi SUV modelleri oldu.

2023 yılının Ocak ayından Haziran ayına kadar geçen sürece baktığımızda ise SUV satışları pazarın yüzde 45.9’luk payına sahip şekilde yer alıyor. Yani neredeyse satılan her 2 otomobilden 1’i SUV denilebilir. Ocak-Haziran döneminde, toplamda 200 binin üzerinde satışla SUV’lar en çok tercih edilen araç kategorisi oldu ve bu kategoriyi yüzde 29.1 oranında sedan otomobiller takip etti. Ayrıca Haziran ayında 8 bin 301 adet hibrit otomobil ve 2 bin 626 adet elektrikli otomobil de satıldı.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ - İŞLETME BÖLÜMÜ SON SINIF ÖĞRENCİSİ

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir