Senato’nun yasak kararına rağmen TikTok Amerikalı kullanıcılar hakkında bilgi verdi. Detaylar haberimizde:

TikTok yeni bir arayüz için kolları sıvadı

Veri hırsızlığı iddiaları üzerine son yıllarda Amerika ile Çin arasında yaşanan gerilimlerden biri haline gelen TikTok, yine skandal bir olaya imza attı. TikTok çalışanlarının toplantıları esnasında veri sızdırılması, şirketin iç işleyişine dair tutumunu gözler önüne serdi. Kullanıcılar hakkında pek gizli bilginin çalışanlar arasında paylaşıldığı iddia ediliyor. Yeni yayınlanan rapora göre, işletme çalışanları ABD’deki kullanıcılarla ilgili bilgilere erişebiliyor.

TikTok, kendilerine yönelik tüm veri hırsızlığı iddialarına rağmen verilerin hiç bir zaman ABD’de veri paylaşımı yapılmadığını söyledi. Ekim ayında TikTok Yüksek Temsilcisi, ABD Senatosu’na kullanıcı verilerini kimin görüntüleyeceği konusunda ciddi bir bildiri yayınlamıştı. Son bilgilere göre, yeminli beyana rağmen çalışanların kullanıcı verilerini görüntüleyebildiği yönünde.

Bir başka iddiaya göre ise bazı Çinli mühendisler, TikTok’un ortaya koyduğu yasal haklar ve gizlilik ilkelerine aykırı olarak tüm verilere “Master Admin” olarak kullanıcı verilerine erişebildiği yönünde.

Amerika ve Çin arasındaki veri savaşı yeniden alevlenebilir

Son 10 yılda geliştirdiği sosyal ağ uygulamaları ve oyunlarıyla büyük veriden büyük pay alan Çin, ABD’ye karşı büyük bir avantaj elde etti. Sonuç olarak, Amerika’da büyük ölçekli veri krizleri patladı. TikTok’a göre Amerika’da depolanan veriler hiçbir zaman Çinli çalışanlara aktarılmadı. TikTok, Çin veya Amerika’daki çalışanlarının bu verilere kendilerinin erişiminin olmadığını iddia etti ve çalışanlarına henüz böyle bir izin vermediğini söyledi.

TikTok sözcüsü Maureen Shanahan rapora yanıt olarak şunları söyledi:

“Güvenlik açısından en çok incelenen platformlar arasında olduğumuzu biliyoruz ve ABD kullanıcı verilerinin güvenliğiyle ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Bu yüzden güvenlik önlemlerimizi test etmek amacıyla kendi alanında uzman, bağımsız üçüncü parti şirketlerle çalışıyoruz”

Güçlü bir izlenim bırakmak için TikTok, Amerika ve Singapur’daki sunucularında veri depolama yöntemlerini değiştirdiğini ve bunları Oracle’daki yönetilen veri merkezlerine taşıma sürecine başladığını duyurdu. Oracle bulut sunucularına veri aktarım işlemi tamamlandıktan sonra birincil sunucularda depolanan verilerin silinmesi bekleniyor. Ancak şirket ne kadar reddetse de veri skandalları peşini bırakmayacak gibi görünüyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir