Popüler sosyal medya platformu olan Facebook son dönemlerde gözden düşmeye başladı. Gelen bilgilere göre şirketin kullanıcı sayısında düşüş yaşanıyor.

Facebook canlı alışveriş özelliğini kaldırıyor

Facebook’un çatı şirketi Meta ikinci çeyrek raporlarını açıkladı. Ancak açıklanan rakamlar şirketin beklentilerinden çok uzak… Son birkaç senedir TikTok’la kıyasıya bir rekabet içinde olan şirket 2022’nin ikinci çeyreğinde kazanç kaybı yaşadı. Tabi şirketin bu kayıpları vermesinde pek çok neden var.

Android için Facebook indir

iOS için Facebook indir

TikTok kullanımın artması Facebook düşüşündeki en büyük neden olarak görülüyor

Meta’dan gelen resmi açıklamaya göre şirketin sosyal ağ kazançları geçtiğimiz seneden beri düşüşte. Bunun yanı sıra bazı iddialara göre Zuckerberg çeyrek sonuçlarını aldıktan sonra ekonomik koşulların geçtiğimiz senenin çeyreğine göre daha kötü bir durumda olduğunu belirtti.

Bununla birlikte DataReportal‘de yer alan grafik, bu yıldan önceki son birkaç çeyrekte aktif kullanıcı sayısında büyük bir değişim olmadığını şirketin sadece yeni kullanıcı sayısında kayıplar yaşadığını gösteriyor. Şirketin kullanıcı kaybetmesinde ise pek çok neden var. Apple’ın bu yıl değişen gizlilik koşulları bu noktada şirkete büyük zorluklar yaşattığı düşünülse de kullanıcı kaybındaki ana nedenlerden biri TikTok’a olan ilginin artması.

Bloomberg’de yayımlanan verilere göre geçtiğimiz sene TikTok’un yıllık kazancı 4,6 milyar dolar olarak açıklandı. Bu yılın sonunda ise açıklanan rakamın 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Platformun kullanıcı sayısındaki hızlı artışa da bakıldığında pek çok analist Facebook’un hem kullanıcı, hem de gelir kaybı yaşamasındaki ana nedenin TikTok olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte yayımlanan istatistikler, büyük bir spekülasyonları da beraberinde getirdi.

iOS için TikTok indir

Android için TikTok indir

TikTok’un bu kadar başarılı olmasındaki ana neden ise platformun sahip olduğu öneri algoritması. Bu konuda gerçekten iyi bir iş çıkaran platform içerikleri kullanıcıların ilgi alanlarına göre karşılarına çıkararak kullanıcıların uygulama içinde kalmasını sağlıyor. Platfromda kısa videoların yer alması da daha fazla içeriğin bulunmasında etkili oluyor.

Platformun sahip olduğu bir diğer avantaj ise takipçi sayısı fazla olan kullanıcıların takipçileriyle iletişim kurabilmek için uygulamayı kullanabiliyor olması. Platformun sahip olduğu potansiyel marka ve işletmelerin reklam için TikTok’u daha çok tercih etmesine de neden oluyor. Tüm bu etkenler bir araya geldiğinde içerik üreticilerinin platform dışında başka bir sosyal ağa ihtiyaç duymamasını sağlıyor. Görünen o ki TikTok’un artıları artık Facebook’un kullanıcı kayıpları vermesine neden olmaya başladı ki bu Zuckerberg’ün Facebook için pek de istediği bir durum değil.

Facebook’un kullanıcı kazanmaktaki umudu ise Reels videoları. Sosyal ağlar arasındaki rekabet günden güne artsa da bundan tek avantajlı çıkan kullanıcılar olacak gibi görünüyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir