Razer Blade 18 modelinin tanıtılmasıyla Thunderbolt 5 teknolojisi de konuşulmaya başlandı. İşte Thunderbolt 5’ün önemi…

Razer, en güçlü oyun dizüstü bilgisayarı Razer Blade 18’i resmen tanıttı. Tanıtımda Thunderbolt 5 özelliği ön plana çıkarılırken yeni model dünyada Thunderbolt 5 ile donatılmış dünyanın ilk dizüstü bilgisayar olarak da kayıtlara geçti. Bu teknolojiye yeni olan çoğu kişi ise Thunderbolt 5 nedir, Thunderbolt 5 ne işe yarar gibi araştırmalara başladı. Thunderbolt 5, Thunderbolt teknolojisinin en son sürümü olduğu gibi Thunderbolt 4’e göre de büyük farklar yaratıyor.

Thunderbolt Teknolojisi Nedir?

Hızlı veri aktarımına dayanan Thunderbolt teknolojisi, cihazlarda yüksek çözünürlüklü video akışı ve şarj desteği sunuyor. Bağlantı protokolü olarak geniş yer bulan bu teknoloji için en son sürüm ise Thunderbolt 5. Thunderbolt 5, bir önceki sürüme göre üç katı kadar bant genişliği sunuyor. Böylece 40 GB/SN’den 120 GB/SN’ye çıkan hız, çok daha iyi bir performans elde edilmesini sağlıyor. Özellikle birden fazla ekran ile çalışan kişilerin işini kolaylaştıran bu teknoloji şu anda Razer modeliyle deneyimlenebiliyor. Son dönemlerdeki kullanıcı alışkanlıkları göz önüne alındığında Thunderbolt 5 teknolojisi ile elde edilen farklar, satın almada tercihler üzerinde ciddi bir etki yaratacaktır.

Thunderbolt 5 Dizüstü Bilgisayarlar Neden Önemli?
Thunderbolt 5 Dizüstü Bilgisayarlar Neden Önemli?

Thunderbolt 5’li Razer Blade 18 Neler Sunuyor?

Thunderbolt 5 yeni Razer Blade 18’deki tek farklı özellik değil. Intel HX serisi CPU (Core i9-14900HX) ile desteklenen en ince model olma unvanı da Razer Blade 18’e ait. 200 Hz yenileme hızı, 3,0 ms tepki süresi, %100 DCI-P3 renk gamı ve Calman doğrulaması yapabilen fabrikada kalibre edilmiş 4K (3840×2400) çözünürlüklü bir ekran Blade 18’i bu alanda farklı kılıyor. Grafiklere biriminde ise 175W TGP’ye kadar destek sunan Nvidia GeForce RTX 4070 ile 4090 arası seçim imkanı tanınıyor.

Yeni modelde öne çıkan özellikler şöyle;

  • Windows Hello destekli 5 megapiksel web kamerası
  • THX uzamsal sese sahip 6 hoparlör
  • Wi-Fi 7
  • Çift 2 TB NVMe sürücü
  • 64 GB’a kadar DDR5 RAM
  • 3 adet USB 3.2 Gen 2 Type-A bağlantı noktası
  • Biri Thunderbolt 5’i destekleyen 2 adet USB Type-C bağlantı noktası,
  • HDMI 2.1
  • UHS-II SD kart okuyucu

3100 dolardan başlayan fiyatlar ile satışa sunulan Razer Blade 18 modelinde en üst versiyonun fiyatı ise 4800 dolar.

Thunderbolt 5 teknolojisi ilk model olsa da bundan sonraki süreçte pek çok şirket de Thunderbolt 5 desteğine sahip modellerini tanıtacak.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir