Tesla’nın SolarCity’yi yaklaşık 2,6 milyar dolara satın almasının üzerinden beş yıl geçti. Hissedarları anlaşmayı onaylamaya ikna etmek için Elon Musk, Hollywood’da, minyatür bir güneş paneli olduğunu söylediği parlak bir çatı kiremitini tuttuğu göz alıcı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. SolarCity, 2006 yılında Musk’ın kuzenleri Peter ve Lyndon Rive tarafından kuruldu. Hem Tesla hem de SolarCity’de yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Musk tarafından desteklendi. Musk’ın havacılık şirketi SpaceX de SolarCity’den on milyonlarca dolar değerinde güneş tahvili satın almıştı.

Amaç, normal bir çatıdan daha iyi görünen, elektrik üreten, daha uzun ömürlü, daha iyi yalıtıma sahip ve aslında normal bir çatıdan daha az kurulum maliyeti artı elektrik maliyeti olan güneş çatıları yapmaktı.

Musk, Ekim 2016’daki etkinlikte şunları söyledi; Neden başka bir şey satın alasın?” Musk’a göre çatı kiremitleri konut güneş enerjisi alanında bir sonraki büyük şey olacaktı ve Tesla ve SolarCity birleştiğinde, ürün ev sahiplerine temiz enerji sağlarken şirketin büyümesini hızlandıracaktı. Ancak anlaşma yapıldıktan sonra Tesla-SolarCity’nin yeni kurulumları düştü.

Elon Musk Tesla yöneticiliğinden rahatsız olduğunu belirtti

2017’nin dördüncü çeyreğinde Tesla, SolarCity’yi satın aldığı zamana kıyasla güneş enerjisi dağıtımlarında %43’lük bir düşüş bildirdi. Wood Mackenzie’ye göre şirket, 2018’de pazar lideri konumunu kaybetti ve şu anda konut güneş enerjisi pazarının yaklaşık %2’sini elinde tutuyor. 2021’in ilk ve ikinci çeyreğinde Tesla, sırasıyla 92 ve 85 megavat güneş enerjisi kurdu. Bu, satın almadan önce SolarCity’nin her çeyrekte yüklediğinin yarısından daha az. Tesla, bazı güneş enerjisi çalışanlarını şirketin elektrikli arabalarını ve pillerini inşa etmek için harekete geçirdi, diğer güneş enerjisi çalışanlarını kovdu ve yeni kurulum yapan diğerlerini onarım ve iyileştirme çalışmaları için harekete geçirdi. Şirketin kurduğu güneş enerjisi çatılarından bazıları alev aldı. Yangın güvenliği endişelerini dahili olarak dile getiren ve federal devlet dairelerine ihbar şikayetinde bulunan bir çalışan, Tesla’yı misilleme eylemi olarak haksız yere feshettiğini söyleyerek dava açtı.

Yargıç, türev hissedar davasında kararını gelecek yılın başlarına kadar vermeyecek olsa da Musk, SolarCity anlaşmasının Tesla’nın vizyonunu gerçekleştirmek için gerekli olduğunu ifade etti. SolarCity’nin Tesla’yı satın almadan önce ciddi mali sıkıntılar içinde olduğunu reddetti. Bugün, Amerika Birleşik Devletleri genelinde konut ve ticari güneş enerjisi için artan talep ve yeni hükümet desteği var. Ancak Tesla hala çok sayıda Solar Çatı kiremitini seri olarak üretmiyor ve kurmuyor. Enerji bölümündeki büyümenin çoğu, enerji depolama sistemlerinden geldi – evler için yedek pillerden kamu hizmeti ölçekli projeler için büyük pillere kadar. Konut güneş enerjisi gelirlerinin çoğu, geleneksel panellerin kurulumlarından geliyor.

ABD merkezli bir basın kuruluşu şirketin güneş enerjisi vaatlerini nasıl yerine getirdiğini öğrenmek için endüstri uzmanları ve son Tesla güneş enerjisi müşterileriyle görüştü. Washington, New York ve California’daki müşteriler, güneş panellerinin kurulumuyla ilgili kötü müşteri hizmetlerinden ve beklenmedik sorunlardan şikayet ederken ve diğerleri Tesla’yı güneş ışığında çalışmasını sağlayan arabalar ve sistemler ürettiği için övdü. Tesla ise tüm yorumlara sessiz kalmayı tercih etti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir